Stressz és jóga

A krónikus stressz különböző egészségügyi és érzelmi problémákat okoz. A jóga hatékony módszer a stressz és szorongás leküzdésére. Több mint 5000 éves hagyományaival a jóga a legrégebbi önfejlesztő, önsegítő gyakorlat.

A klasszikus jóga a különféle testhelyzetek, légzőgyakorlatok és etikai elvei segítségével segíti a stressz-kezelést, egészségesebbé, kreatívabbá, fittebbé, kiegyensúlyozottabbá tesz.

Mi is a jóga?

A jóga egyesíti a fizikai és szellemi tudományokat annak érdekében, hogy a test és lélek békében, harmóniában legyen, ezáltal kezeli a stresszt és szorongást. A jógának számos stílusa, formája és intenzitása van. A Hatha jóga az egyik leggyakoribb jóga stílus, melyet a lassabb és könnyebben végrehajtható feladatai miatt a kezdők is könnyen elsajátíthatják.

A jóga általános összetevői a következők:

  • Pózok – A jóga pózok, testhelyzetek olyan mozgások sorozatából állnak, mely célja az erő és rugalmasság növelése. A pózok a teljes ellazultságban való fekvéstől egészen olyan nehéz mozdulatokig terjednek, melyekben a fizikai korlátait feszegeti.
  • Légzés – Az irányított légzés a jóga fontos része, az életenergia kifejezése. A jóga megtanítja, hogyan irányíthatja a légzése segítségével a testét, nyugtathatja az elmét.

A jóga egészségügyi előnyei

Stresszcsökkentés – Csendes, precízen végrehajtott, koncentrációt és egyensúlyt kívánó mozdulatai segítségével a jóga eltereli a figyelmet a zsúfolt, kaotikus napjáról, és megnyugtatja.

Fokozott edzettségi szint – Amint megtanulja, és finomítja az új pózokat, élvezheti az általuk nyert egyensúlyt, rugalmasságot, erőt. Mindez azt jelenti, hogy kevésbé lesz sérülékeny a napi aktivitásai során.

Krónikus betegségek javítása – A jóga segíthet egyes egészségi állapotok (pl. rák, depresszió, fájdalom, szorongás, álmatlanság, fáradtság, hangulatingadozás kezelésében. Emellett csökkenti a pulzusszámot, kortizolszintet, és a vérnyomást.

Fogyás – Amennyiben túlsúlyos, vagy mértéktelen evés zavarban szenved, a jóga segítheti az egészséges életmódra való átállást, ami fogyást eredményez.

Természetesen nem szabad azt várni, hogy a jóga 100 százalékos gyógyulást vagy fájdalomcsillapítást okoz, ám mindenképpen hasznos alternatív kiegészítője a hagyományos gyógykezeléseknek. Ha pedig jó egészségi állapotnak örvend, a jóga élvezetes kiegészítője lehet a szokásos fitness programjának.

Hogyan csökkenti a jóga a stresszt?

Mivel a jóga számos stressz-csökkentő módszert egyesít, kombináltan élvezhetjük általa a légző- és nyújtó gyakorlatok, fitness programok, meditációs gyakorlatok, irányított gondolatok előnyeit.

Óvintézkedések jógázás előtt

A jóga általában véve biztonságosnak tekinthető, még abban az esetben is, ha Ön túlsúlyos vagy kerekesszéket használ. Azonban bizonyos esetekben a jóga veszélyes lehet, ezért keresse fel orvosát, mielőtt jógázni kezdene, ha

  • egyensúly problémákkal,
  • kezeletlen magas vérnyomással,
  • bizonyos szemproblémákkal (pl.glaucoma)
  • súlyos osteoporosissal küzd
  • terhes,
  • ízületi protézise van.

A fent említett esetekben is lehet jógázni, ám csak bizonyos biztonsági óvintézkedések mellett. Mindig csak olyan jóga órát látogasson, melyet szakképzett oktató vezet! Függetlenül az egészségi állapotától, mindig lassan és óvatosan kezdjen az új testedzésbe. Amennyiben a tünetei rosszabbodnak, vagy újabbakat tapasztal, keresse fel orvosát, hogy megbizonyosodjon arról, a jóga nem árt Önnek!

Ne feledje, függetlenül attól, a jóga mely ágát űzi, nem kell minden gyakorlatot elvégeznie! Ha egy póz kényelmetlen, vagy nem tudja olyan sokáig megtartani, mint azt az oktató kéri, ne csinálja! Egy jó oktató ezt megérti.


close