A stressz és a szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás hazánkban a vezető halálokok közé tartozik. Multifaktoriális betegségekről van szó, azaz számos tényező együttállása szükséges az egyes kórképek kialakulásához. Ezek között a stressz is megtalálható.

A következő cikkben a stressz és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggésekről olvashat.
A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai közé tartozik a genetikai fogékonyság, a túlsúly – különösen a hasi elhízás, ami a zsigeri elhízás rizikójával is jár –, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas lipidszintek, a magas húgysavszint, a nem megfelelő életmód, stb.

Ezek között a rizikófaktorok között a stressz is méltó helyet foglal el, bár az elmúlt évek szakmai tanulmányai nem minden esetben igazolták a stressz és a szív- és érrendszeri betegségek közötti egyértelmű összefüggést.

A krónikus stresszel kapcsolatos tanulmány adatai

Egy amerikai tanulmány(1) a krónikus stressz és a szív- és érrendszeri reaktivitás kapcsolatát vizsgálta. A tanulmány során a vérnyomást és az EKG jeleket monitorozták akut stresszorok hatása esetében, illetve mérték a nyaki artéria (carotis) intima-média vastagságát. A krónikus stresszben élők esetében nagyobb reaktivitás mutatkozott a diasztolés vérnyomás értékében, de a tartós negatív stressz esetében nem volt szignifikáns változás a reaktivitásban, mely hozzászokásra utal. A növekvő stressz viszont növekvő reaktivitást idézett elő 3 év múlva megismételt mérések esetében is.

A carotis intima-média vastagság az érelmeszesedés mértékét jól jelzi, korrelál a szív- és érrendszeri rizikófaktorokkal. A tanulmány során az idővel növekvő kardiovaszkuláris reaktivitás az intima-média vastagságot, azaz az érelmeszesedés rizikóját is növelte. Tehát a krónikus, fokozódó stressz klinikai mérések alapján is növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

A stressz hatásának csökkentése megoldható

A stresszt csökkenteni nem mindig lehetséges, de a stresszre adott reakciókat lehet befolyásolni, erre alkalmasak a speciális stresszkezelő gyakorlatok. Érdemes ilyen gyakorlatokról tájékozódni az interneten vagy kikérni pszichológus segítségét. A stressz okozta szorongásos állapotok enyhe formáiban a gyógynövény alapú szorongásoldók is segíthetnek, ha ezek nem segítenek, illetve komolyabb panaszok esetében keressen fel pszichiáter szakorvost!

Dr. Csuth Ágnes


close