Szülés utáni depresszió

A terhesség és a szülés utáni időszak fizikailag és lelkileg egyaránt megterheli az anyákat, akiknél emiatt akár depresszió is kialakulhat. Ez rossz hatással van a csecsemők alvására és táplálkozására, ami tovább ronthatja az állapotot.

Minden szülés után jelentkeznek hangulatváltozások, de vannak olyan esetek, amikor ez súlyosabb és tartósabb formában nyilvánul meg. A gyermekáldást követően a nők jelentős része kerül lehangolt, különösen érzékeny, instabil lelki állapotba, ám ez az időszak jellemzően rövid ideig tart.

Ha azonban az állapot tartóssá válik, sőt fokozódik, akkor már szülés utáni depresszióról van szó. Ez a nők több mint 10 százalékát érinti, de nagyjából ugyanennyire tehető azok aránya is, akiket már a terhesség alatt is kínoznak a hangulatváltozások.

Szülés utáni depresszió okai

A szülés utáni depressziónak számos oka lehet. Szerepet játszhat benne a genetika, és a hajlam is, de aki már a terhesség alatt depressziós volt, szorongott, annál szinte biztosan kialakul. A stresszélmények, a traumák, az alacsony önértékelés, a társas támogatás minimális szintje, a félelem, a párkapcsolati problémák mind tovább rontják a helyzetet.

Az úgynevezett baby blue állapotban lévőkre a búskomorság klasszikus tünetei mellett a terhességgel, a gyermek gondozásával kapcsolatos jellemzők is társulnak. A nők gyakran éreznek ilyenkor értéktelenséget, bűntudatot, szégyent, szorongást, kiüresedettséget, fáradtságot, enerváltságot, örömtelenség, ingerlékenységet. Alvászavarral, önállótlansággal, kilátástalansággal, illetve a kiszolgáltatottság érzésével küzdenek. Mindez persze rossz hatással van az újszülöttre, így az anya depressziója alapjaiban határozza meg az anya-gyermek kapcsolat alakulását, ami akár életre szóló fejlődési és kötődési zavarokat okozhat.

Ráadásul az anya depressziós állapota a gyermek viselkedésében visszatükröződik, így etetési-, szoptatási problémák alakulnak ki, a csecsemő visszajelzései pedig nem erősítik az anyát.

Szülés utáni depresszió kezelése

A szülés utáni depresszió egyik lehetséges kezelési módja a pszichológiai tanácsadás, illetve a pszichoterápia. De a házastárs támogató figyelmének jelentősége ugyanúgy nélkülözhetetlen. A gyógyszeres kezelést pszichiáter szakorvos kezdeményezheti, akinek feladata az anya állapotának folyamatos ellenőrzése is.


close