Agorafóbia

Az agorafóbia kifejezés a görög agora (piactér) és fóbia (rettegés, félelem) szavakból alakult ki, jelentése a minden irányban nyitott és a teljesen zárt terektől való félelem.

Az agorafóbia fogalmát úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a páciens minden olyan helytől retteg, ahol pánikrohamszerű tünetek alakulhatnak ki.

A pánikbetegek több mint egyharmada egyben agorafóbiás is, tehát esetükben a pánikroham általában egy nagyon szűk vagy nagyon tág térhez is kötődik, és nem csak egy kényelmetlen szituációhoz.

A pánikroham tünetei

A pánikroham hirtelen fellépő, intenzív félelmi roham. Tünetei közé tartozik az erős szívdobogás, szorító mellkasi fájdalom, remegés, légzési nehézség, izommerevség, fejfájás, szédülés és hányinger. Ha a pánikrohamot agorafóbia okozza, akkor kiválthatja egy minden irányban nyitott tér, mint a tópart, illetve a nagyon szűk helyek, mint a liftek vagy buszok. (Ez utóbbit klausztrofóbiának nevezzük.)

Az agorafóbia kialakulása

Általában a serdülőkor végétől a harmincas évek közepéig jelenhet meg az agorafóbia, az amerikai népesség 2-3 százalékát érinti, inkább nőknél fordul elő. Mivel a legtöbb agorafóbiában szenvedő szőnyeg alá söpri a problémát, és inkább elkezdi elkerülni azokat a helyeket, ahol a pánikroham előjöhet, a diagnózis az előforduláshoz képest akár több évet, évtizedet is késhet. A probléma megoldásának halogatása miatt azonban a páciens élettere egyre jobban leszűkül, életminősége romlik, elhatalmasodik rajta a rettegés, bizonytalan lesz. Ezért fontos, hogy mihamarabb kezeljük a problémát.

Az agorafóbia kezelési lehetőségei

A leghatásosabb kezelési mód az úgynevezett kognitív viselkedésterápia, ami azt jelenti, hogy a páciens először képzeletben tanul meg átélni számára szorongató helyzeteket, majd valakivel kettesben néz szembe félelmeivel, végül pedig önállóan próbálkozik.

A terápia lényege, hogy ha a beteg sokszor átéli, hogy számára szorongató helyzetekben nem kap rohamot, egyre jobban megnyugszik, így a rohamok előfordulási valószínűsége is csökken. Kiegészítő kezelésként hatásosak még a relaxációs technikák, illetve időnként az antidepresszánsok, szorongáscsökkentő szerek átmeneti szedése is kikerülhetetlen.

További cikkünk erről a témáról: Fóbiák


close