Félelem

A túlélés alapja, vagy a boldogság útjában álló legnagyobb akadály-e a rettegés, félelem?

Alaposabban átgondolva a kérdést az emberek életét tulajdonképpen a születéstől a halálig végigköveti a félelem érzése. A gyerekkortól kezdve, amikor az ágy alatt lapuló szörnytől rettegünk, a tizenéveskor iskolai, szociális félelmein, a felnőttkor munkakereséssel, anyagi gondokkal terhes időszakán át az öregedéssel együtt járó, a betegségektől és végül a közelgő haláltól való aggódásig.

Félelem: a túlélés záloga

De pontosan mi az, ami lejátszódik testünkben, és amit összességében félelemnek nevezünk? Egy olyan láncreakció, ami valamilyen hatás miatt kiváltja a „harcolj vagy menekülj” reakciót, ami gyorsabban dobogó szív vagy az izmok remegése képében nyilvánul meg.

A világ legbonyolultabb „szerkezetének”, az emberi agynak rengeteg válaszreakciója van a külső ingerekre. Ezek egy része tudatos gondolat és cselekedet képében történik, de vannak teljesen automatizáltak is. A félelem pont ilyen. Az emberek túlélésének záloga, az evolúció fontos lépcsője volt ez az érzés, hiszen azok, akik a kardfogú tigris látványára elolvadva kezdtek ciccegni annak szépsége miatt, kevésbé valószínűen voltak képesek tovább szaporodni, mint azok, akik inkább elmenekültek.

Felesleges aggodalom

Vannak természetesen olyan félelmek, amik nem valós fenyegetés miatt alakulnak ki, hanem valamilyen bizonytalan érzés vagy teljesen képzelt dolog miatt. A jövőtől való félelem, és a váratlan helyzetekre való felkészülés szintén mindennapi eset, és valóban érdemes felkészültnek lenni, de az már nem jó, ha az ember egész életét a folytonos aggodalom tölti ki.

Megtalálni az arany középutat, hogy mely félelem segít át minket a mindennapokon és melyek azok, amik inkább csak hátráltatnak – például a tartós stressz kiváltó okai lehetnek, ami hosszú távon az egészségünkre ártalmas – nagyon nehéz. Ugyanakkor fontos, hogy a képzelt félelemtől, adott esetben szakember segítségével szabaduljunk meg, mielőtt az rátelepedne életünkre.


close