Pánikbetegség munkahelyi stressz miatt

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azért fordulok Önökhöz, mert már nem tudom, hogy mit csináljak.
Szeptemberben kezdődött, amikor a munkahelyen nagyon sok stressz ért.
A következő tünetek jelentkeztek napról -napra:
szédülés, teltségérzet, szorongás, hirtelen verejtékezés, gyomorszáj táji fájdalom, bal kézen izom fájás. Természetesen voltam vizsgálatokon, vérvétel, kardiológus, pszichológus, sőt a háziorvos beküldött a sürgősségire is, de nem találtak semmit.
A pszichológus által felírt gyógyszer se használt.
Miután felmondtam a munkahelyen napról napra jobban lettem.
Viszont január végén ismét jelentkeztek a tünetek és azóta is tartanak, pár napig jól vagyok azt ismét vissza esek.
Voltam gasztroenterológián, ahol találtak enyhe gyulladást a gyomromba, arra szedem a gyógyszert. Természetesen ismét voltam kardiológusnál is.
Három kisgyerekem van január óta a két kisebbik sokat beteg, most is kórházba vannak tüdőgyulladással. Most minden nap jelentkeznek a tünetek, már nem tudom mit csináljak! Éjszaka egyedül vagyok most itthon és félek nehogy rosszul legyek, nagyon rossz érzés. A legjobban attól félek, nehogy szívinfarktusom legyen, hiába nyugtattak meg a kardiológián, még csak 31 éves vagyok.
Véleményét szeretném kérni, ezekkel a tünetekkel kapcsolatban, hogy mi lehet ez.
Esetleg nem lehet keringési zavar, vagy tényleg pánikbetegség? Nagyon kétségbe vagyok esve! Hol lehetne ezt kivizsgáltatni?

Nagyon várom a válaszát, előre is köszönöm!
2011. 03. 10. | 16:05

Kedves Kérdező!
Bár nem láttam a leleteit, tekintettel arra, hogy az orvosok nem találtak semmit alapos kivizsgálást követően sem, ez inkább pánikbetegség, mint fizikai probléma. Ennek állhat a hátterében a munkahelyi stressz, és minden bizonnyal van egyfajta egyedi hajlam is az alapszintű feszültségre, szorongásra, ezért is jelentkezhettek ezek a tünetek újra. A belső lelki és testi feszültség csökkentésére nagyon hatékony módszer az autogén tréning (relaxációs módszer típus), ami segít csökkenteni a stresszel járó rossz érzéseket, erősíti az immunrendszert, csökkenti az Ön által leírt fizikai érzések megjelenésének valószínűségét. Autogén tréninget tanfolyamon lehet elsajátítani, de addig is érdemes keresnie a neten különböző relaxációs szövegeket, hanganyagokat, és elkezdeni addig is otthon ezeket gyakorolni. Emellett hasznos volna személyesen is felkeresnie pszichológust, aki nem gyógyszert ír fel, hanem pszichoterápia formájában segít Önnek megtalálni annak a gyökerét, hogy vajon honnan is indul ez a szorongás, mi ennek a gyökere a legmélyén, és milyen módszerrel lehet véglegesen feloldani ezeket a feszültségeket. Amennyiben szükséges, tudok abban is segíteni, hogy megfelelő tanfolyamot, illetve szakembert találjunk Önnek!
Minden jót kívánok!

Orvosszakértő 2011. 03. 15. | 09:29
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close