Pánikroham, vagy szívinfarktus

Orvos válaszol rovat
Nagyon szeretem nézni, az ID-n (DIGI csatorna) az orvosi eseteket. Nekem már 2000-ben bejelentkezett először, mivel a kisfiamat leukémia gyanúval szállítottuk Budpestre. ITP-s beteg lett fiam, egy vírus miatt, mellette ezen idő alatt, szinte hetente haltak meg barátaim. Édesanyám akkor kapott infarktust, három napig élet-halál között volt. Akkor teljesen elfekedettem, bemerevedtek a kezeim, és azt kiabáltam: - nem akarok, nem halhatok meg, ott vannak a gyerekek. A rohammentőben RR: 190/100-as volt. Azóta már tudom kezelni, nagyon ritkán, ha sok lelki fájdalom ér, egy 0,25-ös Xanaxot veszek be, tudom lelkilet, pszichésen kezelni. Viszont volt olyan, aki megint pánikrosszullétnek vélte a dolgot, és akkor valóban infarktust kapott, de élte tovább életét. Hét nap múlva meghalt, infarktusban. Sajnos olyan tünetekkel jelentkezik. Tudom, hogy egészségesen kellene élni, de a szerény ápolói fizetésemből, a válásom miatt (agresszív-alkoholista volt férj), mindenemet elveszítettem, nem tudom a lelki válságokat kiküszöbölni, de kezelni igen! Nagyon vidám alaptermészet vagyok, és ez segített túlélni. Néha, ha összegyűlik, sírok egy jó nagyot, és megkönnyebbülök. Gyógyszerek nélkül kezelem a dolgokat.
Férjem kapott három éve infarktust, meg -katéterezték, szívizomelhalása van! Nagyon vigyázok rá., 48. éves. 1%!!!! híján nem rokkantották le! Egyre nehezebben bírja a munkát, többször rosszul van!
2012. 03. 02. | 10:08

Kedves Kérdező!

A sok stressz és lelki megterhelés valóban okozhat pánikohamot, amit könnyű összetéveszteni a szívinfaktussal. Ezt úgy lehet leginkább megelőzni, ha a pánikra hajlamos ember kivizsgáltatja magát, csináltat egy EKG-t, terheléses EKG-t, vérnyomásmérést, esetleg szívultrahangot. Ha minden lelet negatív, akkor kicsi a valószínűsége, hogy szívinfarktusa legyen. Ha a rosszulétet kísérő mellkasi fájdalom szúró jellegű, és nem sugárzik sehova, akkor szinte biztosan pánikrohamról van szó. Persze ezt nem mindig könnyű eldönteni, így ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy ha csak egy kicsit kétely is felmerül a betegben, akkor mindenképpen menjen be az ügyeletre.

A továbbiakban is jó egészséget és életvidámságot kívánok!

Orvosszakértő 2012. 03. 05. | 21:49
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close