Pszichés probléma

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Szeretném tudni, hogy a F4320 kód pontosan mit takar, milyen megnevezés tartozik hozzá?
Nagyon fontos lenne tudni, hogy a pszichológusnak a betegével történ foglalkozásról milyen dokumentációt kell, vagy ajánlott készítenie.
A dokumentációra vonatkozó előírásokat hol lehet megtalálni.

Köszönettel
2011. 04. 08. | 20:07

Kedves Kérdező!
A kód pontos megnevezése: „alkalmazkodási zavar a magatartás feltűnő zavarával” a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának megfelelően. Jelentését nagyjából eképp lehetne megfogalmazni: Minden új helyzethez való alkalmazkodás plusz energiát igényel, és bizonyos fokú lelki feszültséggel jár együtt. Akár a legkisebb változás is feszültséget jelenthet, hiszen ahhoz alkalmazkodni kell. Van, hogy nehezebben alkalmazkodunk ilyen új helyzetekhez, és ez az alkalmazkodás fokozott stresszel, feszültséggel, idegességgel, érzelmi instabilitással jár együtt, ekkor mondhatjuk, hogy az illetőnek alkalmazkodási zavara van – azaz nem megfelelően alkalmazkodik az adott helyzethez, és az alkalmazkodás, vagy az alkalmazkodási próbálkozás olyan negatív érzelmi állapotot eredményez, amely negatív irányba befolyásolja az egyén megszokott életvitelét, munkavégzését, közösségi tevékenységét.
A dokumentációra vonatkozó kötelezettség nincsen, minden pszichológus maga dönti el, hogy a megfelelő hatékonysághoz milyen szintű dokumentációt készít. Van, aki diktafonra veszi a terápiás üléseket (ez a ritkább), az általános, hogy jegyzetet készít a szakember vonalvezetőnek, hogy ez a jegyzet segítsen neki készülni az egymást követő alkalmakra. Van olyan is, aki az ülések után készít jegyzetet az elhangzottakról.

Orvosszakértő 2011. 04. 12. | 10:49
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close