Ritmuszavar?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Már a második hete napközben érzem azt, mintha kihagyna a szívem, mármint hirtelen rossz érzés, olyan, mint mikor az embert megijesztik és izgatott. Ha van ez az érzés, akkor a pulzusom megnézem a csuklómon, és valóban kihagy. úgy érzem. aztán előveszem a vérnyomásmérőt, ami tök normális vérnyomást mutat, és a csipogása is egyenletes, bár akkor sosem érzem azt az érzést.
Nyilván egy kardiológus, illetve egy EKG többet tudna mondani, vagyis kizárná azt, hogy szervi baj, viszont én akkor is érzem és akkor az szervi baj, az biztos, hogy nem én magyarázom be magamnak.
Azt már én magyarázom be, hogy érzem ezt az érzést, és akkor beparázok, hogy hirtelen szív halok az este,de nem ez váltja ki, az tuti, mármint nyilván nem tesz jót neki és esetleg aktívabb a tünet tőle,de attól még van tünet.
Egyébként elég "stresszes' időszakom van most, szóval van miért 'aggódnom', de nem akarom erre fogni teljes mértékben.
Igen, tudom, EKG...csak én a kettő dologról együtt akarok informálódni, mert ha (remélem) az EKG kimutatja, hogy semmi gond, attól még van gond. csak akkor már célirányosabban fogom fárasztani az orvosokat a kérdéseimmel.
2011. 06. 28. | 22:20

Kedves Kérdező!
Valószínű, hogy az EKG kimutatná (már ha pont akkor van panasza), hogy “van gond”, ettől függetlenül nem biztos, hogy a gond komoly. Leegyszerűsítve: sokaknál jelentkeznek ún. extraszisztolék – ezek a vártnál korábban jelentkező ütések, melyeket az EKG is kimutat. Az extrák egészséges szíven is előfordulhatnak, de társulhatnak szív-, tüdőbetegségekhez, ionzavarhoz, van, hogy a stressz fokozza előfordulásukat. 24 órás EKG segíthet elcsípni, igazolni az extrák létezését, érdemes nézni laborokat, szívultrahangot az esetleges szervi eredet kizárására. Ha nincs egyéb eltérés, nem merül fel koszorúér-betegség, akkor sport, stresszoldás, magnéziumpótlás segíthet.

Orvosszakértő 2011. 07. 01. | 15:15
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close