Stressz okozta eltérés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Ma történt velem egy furcsa eset, és nem hagy nyugodni. Egyetemista vagyok, most van a vizsgaidőszak, sokat tanulok, de mellette minden nap igyekszem legalább egy fél órát mozgással tölteni. Soha nem volt komolyabb problémám a vizsgadrukkal kapcsolatban. Ma viszont amíg vártam, hogy sorra kerüljek a vizsgán, a következő történt: arra lettem figyelmes, hogy foltokban, elmosódva látom magam körül a dolgokat, majd a jobb kezemen az ujjaim egymás után kezdtek zsibbadni, amíg már nem érzékeltem a fél kezemet. Próbáltam átolvasni a tananyagot, de nem tudtam semmit se felfogni, egy szót se tudtam hangosan kiolvasni, és a legalapvetőbb szavak se jutottak eszembe, amikor a többiekkel beszéltem. Hozzá kell tenni, hogy előző éjjel nem aludtam sokat, de reggel rendesen reggeliztem, és ittam is eleget, viszont ott helyben nálam csak ízesített víz volt.
Majd behívott a tanár, tételt húztam és rám jött a sírás. Tanultam a vizsgára, tudtam a húzott tételt, de nem jutott eszembe semmi abban a pillanatban. Ezt látva a tanár kiküldött, hogy igyak egy kevés vizet - az már rendes, tiszta víz volt, és utána öt percen belül minden rendben volt. Nem izgultam, emlékeim a tananyagról visszatértek, jól ki tudtam fejezni magam.
Ön szerint mi lehet az oka? Lehetséges, hogy vissza fog térni ez az incidens? Mit tehetek ellene és hol tudok ezzel kapcsolatban segítséget kérni?
2012. 06. 04. | 21:43

Kedves Kérdező!
Nagy valószínűséggel a stressz okozta ezt az eltérést. A probléma nem szükségszerűen tér vissza. Amennyiben vizsga vagy egyéb stresszel járó helyzet nélkül is előfordulnak hasonló események, keressen fel neurológiai szakrendelést. Amennyiben ott nem találnak eltérést, fordulhat pszichoterápiás segítségért, vagy tanulhat és alkalmazhat autogén tréninget vagy más hasonló módszert a tünetek visszafogására.

Orvosszakértő 2012. 06. 05. | 19:26
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close