Szorongás és egyéb problémák

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

33 éves diplomás tanárnő vagyok(jelenleg nincs munkám, és ez is nagyon idegesít) , és körülbelül tizenöt éve szenvedek torokszorító érzéstől. Ilyenkor megfeszülnek a torkomban az erek, és alig birok nyelni. Már több orvosnál is voltam ezzel a problémával, de csak Xanaxot írtak fel, ami eleinte még jó volt, de mára már hozzászoktam és nem hat.
Szeretnék megszabadulni ettől a szorongástól, de nem megy. Mindenért aggódok, aggodalmas típus vagyok, sokszor képes vagyok kicsi dolgoknak is túl nagy szerepet tulajdonítani. Körülbelül tíz éve van pajzsmirigy problémám is, a hormon jól működik, csak két centis göb van benne, ami már műteni kell. Lehet, hogy a pajzsmirigy okozza ezt a pszichés problémámat?
Most jelenleg a pajzsmirigy műtéttől parázok, meg a gerinc betegségem miatt is, mert ott is porckorong problémám van (amit szintén műteni kellene), ezért gyakori az idegszál becsipődés stb. Úgy érzem néha, már nem bírom tovább, csak a kisfiam éltet, aki most öt éves.
2011. 05. 26. | 09:39

Kedves Kérdező!

Amennyiben a pajzsmirigy funkciója rendben van, ez nem okozza a pszichés tüneteket. A szorongását kezelni kell, érdemes lenne elgondolkodni a gyógyszeres terápia mellett pszichoterápián is, mert ez a kettő együtt lehet célravezető. Speciális relaxációs gyakorlatokat az interneten is talál, érdemes utánanézni.

Orvosszakértő 2011. 05. 27. | 11:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close