Pánikbetegség gyógyszerei

A pánikbetegség gyógyszerei közül leginkább a benzodiazepin típusú nyugtatót használják. Fontos tudni, hogy ezek kisebb mértékű hozzászokást okoznak.

A pánikbetegség során számolni kell azzal, hogy a betegség kezelése viszonylag hosszú ideig tart. Ám ezután a beteg képessé válhat a normális életvitelre. A pánikbetegséget általában nyugtatóval kezelik, amelyek közül a legelterjedtebb jelenleg a benzodiazepin típusú nyugtató.

Ez csökkenti a szorongást, és megelőzi a rohamokat. Az Alprazolam a leggyakoribb gyógyszer, amely jól kombinálható más készítményekkel. A ma kapható benzodiazepin szerek ugyan okoznak hozzászokást, de ez kisebb mértékű, és sokkal később alakul ki.

Ha a nyugtatók nem hatnak, antidepresszáns szokott következni. Ezek lehetnek például sertraline, paroxietine, fluoxetine. Ezek az esetek többségében hatásosak a pánikrohamok ellen. A gyógyszeres kezelés hossza több tényezőtől függ: hogyan reagál a beteg a szerekre, és az is fontos, hogy mennyire súlyos a páciens állapota.

Nagyon fontos, hogy a beteget ne tévessze meg az állapota: akkor sem szabad hirtelen abbahagyni a gyógyszerek szedését, ha a páciens jól érzi magát, és semmilyen tünete nincs. Szintén figyelni kell a szedés gyakoriságára is: a rendszertelenül bevett tabletták szinte hatástalanok, nagyon oda kell figyelni, a pontos, rendszeres szedésre.


close