Pánikbetegség kezelése gyógyszerek nélkül

A pánikroham hirtelen fellépő, nagyfokú szorongással és különböző testi tünetekkel (mellkasi fájdalom, heves szívdobogás) járó rosszullét. Ha a rohamok gyakran (több mint havonta négyszer) fordulnak elő, és nincs a háttérben szervi elváltozás, pánikbetegségről beszélünk.

A pánikbetegek száma évről évre folyamatosan növekszik, a pánikbetegségek a lakosság több mint két százalékát érintik.

A betegséget kezeletlenül hagyva a páciens élettere beszűkülhet, teljesen magába fordulhat.

Kezelés gyógyszerrel vagy anélkül?

A pánikbetegség kezelése körül sok a vita, vannak, akik úgy gondolják, a gyógyszeres terápia elengedhetetlen, mások szerint elhagyható. Az viszont biztos, hogy a betegség eredményes gyógyításához önmagában nem elég a gyógyszer, hanem a betegnek komoly önismereti munka segítségével kell rájönnie a probléma gyökerére. Ezen kívül életmódbeli változtatásokra, elsősorban a stressz csökkentésére is szükség lehet.

Pánikbetegség: a lélek betegsége

A gyógyszeres kezelés ugyanis maximum a terápia elején válhat be, hiszen a különböző szorongásoldók és antidepresszánsok a tüneteket elfedik, de nem szüntetik meg. A lényeg, hogy a beteg megtalálja azt a terápiás formát, amely számára a legmegfelelőbb, és amely segítségével rájöhet, milyen hatások következtében kezdődtek el a rohamok. Ez lehet pszichoterápia vagy kognitív viselkedésterápia is.

Segítenek a légzőgyakorlatok

Fontos, hogy a beteg fel tudjon készülni egy esetleges rohamra, erre jók a különböző légzőgyakorlatok. Ezeket először nyugodt körülmények között, esetleg szakember segítségével lehet gyakorolni, majd pedig éles helyzetben alkalmazni a mély hasi légzést.

A gyógyulás kulcsa, hogy a betegnek minél többször legyen olyan élménye, hogy egy esetleges szorongást kiváltó szituációban nem lesz rosszul, így folyamatosan egyre jobban fogja kezelni az ilyen helyzeteket, míg végül tünetmentessé nem válik.


close