Stressz és bélflóra

A bélflóra egészségének megőrzése alapvető fontosságú.

Számos jótékony baktériumnak ad otthont, melyek szerepe egyrészt abból áll, hogy távol tartsák a betegséget okozó patogén baktériumokat és gombákat, másrészt az immunválasz hatékony működésében is igen fontos szerepet játszanak, hiszen hozzájárulnak egyes kórokozók felismeréséhez.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy hogyan hat a stressz a bélflórára, és ennek következtében milyen kellemetlen tünetekkel lehet számolni. Azt is megtudhatja, hogyan állítható helyre a bélflóra egyensúlya.

A bélflórát Bifidobaktériumok és Lactobacillusok alkotják. Utóbbiak pálcika alakú tejsavbaktériumok, melyek tejsavat termelnek. Ennek köszönhetően számos kórokozó baktérium és gomba nem tud elszaporodni a vastagbélben.

A stressz okozta kellemetlenségek

A stressz szinte minden szervrendszerünkre káros hatást gyakorol. Sokszor nem fordítunk rá kellő figyelmet, pedig hosszú távon igen komoly szövődmények léphetnek fel. Az egyik legérzékenyebb szervrendszerünk a gyomor-bélrendszer. Elég csak abba belegondolni, hogy egy-egy vizsgadrukk alkalmával milyen változatos emésztőszervi tünetegyüttes jelentkezhet: van, akinél hányinger, hányás, másoknál hasmenés okoz kellemetlenséget. A vastagbél normál flórája is ugyanilyen érzékeny ezekre a káros hatásokra, melyek következtében megváltozik a működése és felborul a flóra egyensúlya. Ha a normál flóra sérül, jelentkezhet hasmenés, hasi fájdalom, hasi diszkomfort és haspuffadás is. A bélflóra immunrendszerben betöltött funkciója is zavart szenved, így a szervezet fertőzések iránti fogékonysága tovább fokozódik, pedig a stressz már önmagában véve is gyengíti az immunrendszer működését.

A stressz kezelése

Amennyiben stresszes az élete, javasolt gyógyszermentes stresszkezelő technikákkal megpróbálkozni, illetve enyhébb panaszok esetében gyógynövény-alapú szorongásoldók szedése javasolt. Ha ezek nem enyhítik panaszait, gyógyszerszedésre is sor kerülhet.

A bélflóra egyensúlyának helyreállítása probiotikum-kúrával lehetséges, melyet mindig egészítsen ki prebiotikumok fogyasztásával is. Egy-egy stresszes időszak esetében nem kell megvárni, hogy a kellemetlen panaszok kialakuljanak, már előtte alkalmazzon probiotikum-kúrát.

Dr. Csuth Ágnes


close