Stressz a terhességben

A stressz sajnos sok esetben nehezíti a kismamák életét. A terhesség folyamán bekövetkező fizikális és hormonális hatások nyomán számos kellemetlen tünet jelentkezhet, különösen a terhesség kezdetén és végén.

Érzékenyebb ilyenkor a lélek is, sok kismama fél a szüléstől, a vetéléstől, az anyai feladatoktól is, melyek egytől-egyig stresszforrást jelentenek.

Az alábbiakban a terhesség alatt jelentkező stresszről olvashat, és azt is megtudhatja, hogy ez hogyan küzdhető le.

Az első trimeszter

Az első trimeszterben sok nő szenved hányingertől, gyomorégéstől, aluszékonyságtól. Ezek igen ijesztő tünetek lehetnek, és stresszt is okozhatnak, különösen, ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol a kellemetlen tünetek a munkát nehezítik. A stressz szempontjából fokozott kockázatot jelent a vetéléstől való félelem is. Egyes pszichológusok véleménye szerint a hányinger és a hányás a szervezetnek az embrió védelme érdekében bekövetkező védelmi reakciói, hiszen azáltal, hogy az anya a panaszok miatt nehezen tud táplálkozni, a szervezetet megkíméli az ártalmas anyagoktól is. A stresszes, szorongó anyáknál gyakrabban jelentkezik hányinger és hányás.

A második trimeszter

A második trimeszter általában a terhesség legnyugodtabb időszaka, ilyenkor már túl van a kismama az első harmadra jellemző kezdeti panaszokon, a vetélés szempontjából legveszélyesebb időszakon.

A harmadik trimeszter

A harmadik trimeszterben már jelentősen érvényesül a nagy méh erekre, idegekre, egyéb szervekre való nyomásának hatása. A szervezet készül a szülésre, puhulnak, lazulnak az ízületek, de nemcsak a medencében, hanem a szervezet más pontjain is. A hormonhatásra a szövetekben duzzanat is jelentkezik, ez pedig az idegekre nyomást gyakorolva zsibbadást, érzészavart okozhat. Ezek a panaszok megnehezítik a kismama életét. A szervi tünetek eredete a kismama számára nem mindig egyértelmű, így ezek is stresszforrások is lehetnek. A közeledő szülés és a gyermek egészsége miatti aggodalom is okozhat stresszt.

A stressz csökkentésében segíthet az aktivitás megőrzése. Ha állapota engedi, és a szülészorvosa nem írt elő ágynyugalmat, akkor próbáljon meg minél tovább aktív maradni, és ne hanyagolja el a rendszeres testmozgást. A stressz csökkentésében speciális légzőgyakorlatok, relaxációs gyakorlatok is segíthetnek. A gyógyszerszedést és gyógynövények fogyasztását mindig előzze meg orvosi konzultáció.


close