Stressz és a menstruáció zavarai

A menstruációs ciklus lezajlásához számos hormon összehangolt működésére van szükség. A folyamat során az agyban található hypothalamus az egyik legfontosabb szerv, ugyanis ez termeli az agyalapi mirigyre ható hormonokat.

Az agyalapi mirigy termeli a petefészkekre ható luteinizáló és follikulus stimuláló hormonokat, végezetül pedig a petefészkek termelik a progeszteront és az ösztrogént.

A petefészkek által termelt hormonok vérszintjét érzékeli az agyalapi mirigy, és az agyalapi mirigy hormonjait is érzékeli a hypothalamus. Ezek a feed back hatások (magyarul visszacsatolások) a vezérlő szerv működését befolyásolják.

Az alábbiakban a menstruáció zavarairól olvashat, és megtudhatja, hogy a stressznek milyen szerepe van a vérzészavarok kialakításában.

A menstruációs ciklus fázisai

A menstruációs ciklus folliculáris és luteális fázisra osztható föl, míg a ciklus első felében az ösztrogénhatás, addig a második felében főleg a progeszteronhatás érvényesül. A hormonszintek kialakítását bonyolult visszacsatolásokon keresztül végzik az egyes szervek. Elég egy apró hiba a rendszerben – például a hormonszintek nem megfelelő módon való alakulása, vagy zavar a peteérés folyamatában – és máris menstruációs zavarral kell számolnunk.

A stressz a hypotahalamusra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a menstruációs ciklust, de ugyanilyen hatása van rá az éhezés és a fogyókúra is.
A stressz következtében késhet a menstruáció, a peteérés zavart szenved, és akár több hónapra is leállhat.

Mit tegyen, ha szabálytalan/késik a menstruációja, és stresszes életet él?

Ha késik a menstruáció, akkor valóban lehet az oka a stressz is, de ha él nemi életet, akkor ilyen esetben elsőként a terhességre kell gondolni, mint lehetséges okra. Amennyiben védekezik a teherbeesés ellen, akkor is ki kell zárni a terhességet, hiszen egyik módszer sem jelent 100 százalékos védelmet. Tehát először el kell végezni egy terhességi tesztet, és ha továbbra sem jön meg a menstruáció, akkor azt ismételni szükséges 3 naponta, majd ha ezután sincs vérzés, akkor friss teszt birtokában nőgyógyászati vizsgálatra kell jelentkezni.

A stressz kezelése

A stressz kezelésében segíthetnek speciális relaxációs technikák, légzőgyakorlatok. A stressz következtében kialakuló szorongás leküzdhető pszichoterápiával, de ha ezek nem vezetnek eredményre, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.


close