Stressz és alvászavar

Az alvás hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban tudjuk kezelni a stresszt, és egészségesek maradjunk. A stresszes és elfoglalt emberek azonban általában kevesebbet alszanak, mint amennyire szükségük lenne.

Arról olvashatunk, hogyan alakul ki alvászavar stresszes életmód következményeként, illetve hogyan lehet a stressz okozta alvászavarokon segíteni.

Az alvászavarok okai

  • A munkahelyi stresszt nehéz hosszú távon elviselni, és hazaérve automatikusan kikapcsolni az agyat. Ha azt tapasztaljuk, hogy este még mindig a napi problémákat próbáljuk megoldani, akkor az elalvás sokkal nehezebbé válhat, és éjjel sem alszunk nyugodtan.
  • Stresszhelyzetben sokkal nagyobb mennyiségű koffeint fogyasztunk, hogy ezzel lendüljünk reggel formába, és egész nap tudjunk teljesíteni. A koffein súlyosbítja a stresszt és befolyásolja az alvás mennyiségét és minőségét.
  • A krónikus mértékű stressz magas kortizolszinthez vezethet, amely megzavarhatja az egészséges alvási szokásokat. A kortizolt stresszhormonnak is szokták nevezni, mert a szervezet stressz hatására bocsátja ki.
  • A zaklatott, mozgalmas életmód elrabolja az alvásra szánt időt. Azt tapasztalhatjuk, hogy egyre később fekszünk le, vagy korábban kelünk fel, hogy minél több feladatot végezzünk el, és sokszor fáradtak vagyunk.
  • A szorongás szintén elalvási nehézségeket és éjszakai felébredéseket okoz. A szorongás miatt a kortizol szintje magas marad, és ezáltal nehezebb az elalvás.

Tippek a nyugodtabb alvásért

A stressz megszüntetésére nagyszerű lehetőség, ha izomlazító és relaxációs módszereket sajátítunk el. A meditáció segítségével ellazítjuk a testünket, kikapcsolhatjuk a gondolatainkat, és megkönnyítjük az elalvást. Az egyik legkedveltebb módja a lefekvés előtti lazításnak a szexuális aktivitás: nyugtató hormonok szabadulnak fel, és más stresszkezelések előnyeit is magában foglalja.

Ne becsüljük alá a szunyókálás hatalmát, ugyanis ezzel értékes mennyiségű alváshoz jutunk, és növelhetjük a produktivitást.


close