Stressz és bőrproblémák

A stressz hatásait nem győzzük eléggé hangsúlyozni, jól ismert frázis már az, hogy a stressz minden szervükre kihat, befolyásolja szinte az összes élettani folyamatunkat, de viszonylag kevés szó esik a stressz bőrre gyakorolt hatásáról.

A következőkben a stressz bőrgyógyászati hatásairól olvashat, és azt is megtudhatja, melyek azok a leggyakoribb bőrbetegségek, melyek a stresszel összefüggésbe hozhatóak.

A leggyakoribb bőrgyógyászati problémák, melyek a stresszel összefüggésbe hozhatóak – a teljesség igénye nélkül –, a pattanásos bőr, a seborrhoeás bőrgyulladás, és többféle ekcémás bőrgyulladás, a rosacea, a pikkelysömör, stb.

A pattanásos bőr

A pattanásos bőr igen érzékenyen reagál a stressz hatásaira, legyen szó emócionális vagy fizikai stresszorokról. Sokan a növekedett faggyútermelődést okolták az acne súlyosbodásáért, de egy 2007-es amerikai tanulmány alapján az igazolódott, hogy bár szoros a kapcsolat az acne súlyossága és a stressz között, főleg férfiak esetében érvényesül ez az összefüggés, de nem mutatható ki, hogy a megemelkedett faggyútermelődés állna a folyamat hátterében.

Atópiás bőrgyulladás

Az atópiás bőrgyulladás szintén egy gyakori bőrgyógyászati kórkép, mely szoros összefüggést mutat a stresszel, kissé túlozva azt is mondhatjuk, hogy a betegség súlyossága korrelál a stresszorokkal, de természetesen egyéb tényezők is szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.

Viszketéses tünetek

A viszketéssel járó kórképek szintén szorosan összefüggnek a stressz hatásaival; sőt, vannak olyan személyiségtípusok, akiknél gyakrabban fordul elő a viszketés, de a viszketés-vakarás kör tovább súlyosbítja a tüneteket, ezért a stresszt kevésbé jól feldolgozó személyeknél a tünetek az állandó vakarás miatt tovább súlyosbodhatnak.

Szintén látványos változást mutat a pikkelysömörös betegek állapota a stressz hatására, sokszor egy-egy személyes vagy családi probléma hatására tapasztaljuk a betegség fellángolását.

Mi lehet a folyamatok hátterében?

Egy 2010-es lengyel tanulmány szerint a stressz a gyulladásos folymatokat mediálja: a hypothalamus- agyalapi mirigy-mellékvese tengely aktiválódik, a folyamat során neuropeptidek, immunológiailag aktív anyagok termelődnek. A bőr esetében a hízósejteknek van központi szerepe, melyek a bőr idegvégződéseinél fejtik ki hatásukat, illetve számos mediátor anyagot szabadítanak fel.


close