Stressz tünetei

Stressz tüneteiként egyaránt jelentkezhetnek lelki, viselkedési és testi jelek.

A stressz természetéről és a tünetekről, a következményekről olvashat a következőkben.

Stresszről akkor beszélhetünk, mikor valamilyen szervezetünk a kívülről érkező ingerekre, történésekre válaszol. A stresszre adott válaszainkat meghatározza, hogy mennyire értékeljük a helyzetet veszélyesnek és az, hogy képesnek érezzük-e magunkat arra, hogy megbirkózzunk vele. Így egy-egy stresszhelyzet értékelhető lehet akár kihívásként, előremozdító történésként is.

Nemcsak az alkalmi, intenzív stresszhatásoknak van kiemelt jelentőségük, hanem azoknak a mindennapi – ismétlődő vagy állandósult –helyzeteknek is, melyeket akár észre se veszünk vagy életünk velejárójaként fogadunk el. Gondolati szinten lejátszódó események vagy belső konfliktusaink is válthatnak ki stresszreakciót.

Mi történik velünk stresszhelyzetben?

Szervezetünk akaratlanul is készenlétbe helyezkedik. Veszély esetén aktivizálódik a vegetatív idegrendszer, gyorsabban ver a szívünk, szaporábbá válik a légzésünk, megfeszülnek az izmaink. Ez a „küzdj vagy menekülj” reakció sok-sok évvel ezelőtt a túlélés elengedhetetlen feltétele volt.

Környezetünk azonban igencsak megváltozott, komplexebb alkalmazkodásra van szükségünk, mint például annak az ősünknek, akit megtámadott egy éhes vadállat és a vészhelyzet elmúltával megpihenhetett. Amennyiben egy-egy alkalmi stresszhelyzet után szervezetünk egyensúlyi állapota nem tud helyreállni és a készültségi reakció állandósul, kóros tünetek jelenhetnek meg.

Melyek a stressz tünetei

A stressz lelki, viselkedési és testi tüneteket egyaránt okozhat. A pszichés és a viselkedési tünetek esetében fokozottan igaz, hogy gyakran nem is tudatosul bennünk, hogy a stressz miatt alakulhattak ki.

Krónikus stressz hatására kialakulhat szorongás, alvászavar, ingerlékenység, türelmetlenség, fokozott kritikai hajlam. Mivel nem tudunk hatékonyan megküzdeni a helyzettel, elbizonytalanodunk, csökkenhet az önértékelésünk és így a teljesítményünk is.

Ezek a problémák könnyen megnyilvánulhatnak a viselkedésünkben is, akár élvezeti szerek fokozott fogyasztásában, akár figyelmetlenségben vagy agresszív viselkedésben.

A krónikus stressz okozta fizikai tünetek esetében fontos, hogy maga a tünet is stresszforrás, melynek szerepe lehet egy önfenntartó ördögi kör kialakulásában.

A leggyakoribb testi tünetek közé sorolhatók a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az emésztőrendszer érzékenysége. Az immunrendszerre összetetten hat a stressz, míg az akut stressz fokozza, a krónikussá váló stressz komolyan gyengíti annak működését.

Megfigyelhetjük, hogy hajlamosabbak vagyunk megbetegedni, amikor sűrűsödnek a mindennapi nehézségeink.

Stressz hatására megnő a légzőszervi megbetegedések, valamint az allergiás vagy autoimmun kórképek kockázata is. Megjelenhetnek a szexuális működés zavarai, valamint az állandó készenlét miatt az izom- és csontrendszer fájdalomtünetei is.


close