Gyógynövényekkel a stressz ellen!

A mindennapi stressz káros következményeinek oldására számos lehetőség adódik, de ezek közül is az egyik legtermészetesebb, bárki számára elérhető módszer a gyógynövények használata. A gyógyhatású növényi származékok alkalmazása elsősorban enyhe vagy közepes panaszok esetén javallott.

A gyógynövények és azok összetevőinek használata számos előnnyel jár. Ezek közül a legfontosabb, hogy használatuk évszázados múltra tekint vissza, melynek során kellő mennyiségű tapasztalat gyűlt össze arra nézve, hogy melyiket milyen problémák esetén érdemes alkalmazni. További előnyük, hogy kevés mellékhatással rendelkeznek, mely használatukat biztonságossá teszi.

A stressz okozta ingerlékenység és szorongás oldására ajánlott a citromfű, az édesgyökér és a levendula használata. Az édesgyökér a stressz hatására a mellékvesékből felszabaduló hormon, a kortizol elválasztását csökkenti, a levendula és a citromfű pedig megnyugtat, ellazít, és ezzel egy időben a hangulatot is javítja, illetve fokozza az általános jókedv érzetét. Depressziós panaszokra ajánlott az orbáncfű, melynek hatása vetekszik a hangulatjavítókéval. Ez utóbbit még nem sikerült tudományosan is bizonyítani, de az biztos, hogy javítja az általános közérzetet és a hangulatot. Az orbáncfű jótékony hatással van a memóriára és a fizikai fáradtságot is csökkenti. Az alvászavarokkal küzdőknek javasolt a levendula és a komlóvirágzat kipróbálása, melyből tea készíthető vagy szempárnába varrható.

A gyógynövényeket változatos formában alkalmazzák a gyógyászatban. Legtöbbször teát főznek a növény leveléből, virágzatából, de egyes fajok illóolajai is jótékony hatásúak. Ezeknek belélegzése vagy bőrbe való bemasszírozása ellazítja a feszülő izmokat. Az alvást segítő növényi származékokat ún. szempárnába lehet varrni, melyet éjszaka a szemre vagy az arc közelébe lehet helyezni.

Ha gyógyszereket szed, akkor a gyógynövény tartalmú készítmények alkalmazása előtt mindenféleképpen kérje ki orvosa véleményét, ugyanis egyes szerek felszívódását és lebontását megzavarhatják a növényi hatóanyagok. Ilyen szempontból különösen veszélyes az orbáncfű, mely nem csak a hangulatjavítók és szorongásoldók hatását befolyásolhatja, de kölcsönhatásba lép szívgyógyszerekkel és véralvadásgátlókkal is. Ennek használata rendkívüli körültekintést igényel!


close