Légzéstechnikák a stressz levezetésére

A stressz levezetésére különböző légzőgyakorlatokat is használhatunk. A légzőgyakorlatok könnyen elsajátíthatók, bárhol elvégezhetők. A stressz levezetésére kitűnő lehetőség, hiszen akár a stresszes szituációban is alkalmazhatók.

Az alábbiakban megismerkedhet a légzőgyakorlatok előnyeivel és alapvető légzőgyakorlatokkal.

A légzőgyakorlatok nagyon népszerűek a stressz levezetésében, ugyanis ingyenesek, gyorsan hatnak és segítenek elkerülni a krónikus stressz negatív következményeit. Ha tartósan fennáll a stressz, akkor krónikus stresszhez vezet, amely különböző testi tüneteket okoz. Ezt védhetjük ki a légzőgyakorlatokkal.

A stressz mellett a légzőgyakorlatok segítenek fejfájás, hiperventilláció, alvási problémák, koncentrációs zavarok, szorongások és fóbiák, depresszió valamint krónikus fáradtság esetén is.

A légzőgyakorlatok gyorsaságuk, egyszerűségük miatt ideális stresszoldó módszerek. Elegendő csak néhány perc, amikor magunkra tudunk figyelni kicsit, és már neki is kezdhetünk.

Légzésszabályozó gyakorlat:

1. Üljünk le kényelmes helyzetben.

2. Koncentráljunk a jelenlegi állapotra, zárjuk ki a zavaró gondolatokat. Csukjuk be a szemünket, ha jólesik.

3. Figyeljünk a légzésre. Lélegezzünk be lassan az orrunkon keresztül, számoljunk közben ötig.

4. Lassan engedjük ki a levegőt a szánkon át, és törekedjünk arra, hogy ez nagyjából kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés.

5. Ismételjük meg többször a gyakorlatot, nagyjából 3-5 percen keresztül.

Tippek

1. Belégzéskor a hasunk emelkedjen ahelyett, hogy a vállunk tenné ezt. Ez sokkal nyugodtabb és természetesebb légzési mód, a tüdő jobban meg tud telni friss levegővel, és távozhat a „régi” levegő belőle.

2. Ezt a feszültség-levezető módszert használhatjuk egy-két alkalommal is, de akár perceken keresztül, egyfajta meditációként.

3. Kilélegezhetünk úgy is, hogy közben suttogásszerű hangot adunk ki. Ilyen típusú légzést használnak jóga közben, és további feszültségoldáshoz vezethet.


close