Magnézium és a stressz kezelése

Magnézium-bevitelünk elégtelenségére gyakran utalhat a stressz tüneteinek fokozódása, koncentrációs zavarok és szorongás. A magnézium fontos eleme a stressz kezelésének.

A következő sorokból megtudhatja, miért fontos a megfelelő mennyiségű magnézium bevitele, milyen forrásokból lehet ezt megtenni, illetve fény derül arra is, hogy mi történik akkor, ha a magnéziumból túl keveset, vagy túl sokat fogyasztunk.

A kiegyensúlyozott idegrendszerhez elengedhetetlen az elégséges magnézium-bevitel. Magnéziumot számos élelmiszerünk tartalmaz nagyobb mennyiségben, de étrend-kiegészítők segítségével is pótolhatjuk a hiányt. Szervezetünk 20-30 gramm magnéziumot tartalmaz.

A magnéziumhiány tünetei

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, mely szervezetünk működésében szerepet játszik. Hiányában stressz, depresszió, fokozott fáradékonyság, anyagcserezavarok, izomgörcsök jelentkezhetnek. Elégtelen magnézium-bevitel okozhat személyiségzavarokat és anorexiát is.

Magnéziumhiány leggyakrabban egyes gyógyszerek fogyasztása miatt alakul ki, de okozhatja elégtelen táplálkozás, bélbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás is. A szervezet magnéziumigénye megnő intenzív sportolás, terhesség és szoptatás esetén is.

A magnézium forrásai

Szervezetünk magnézium igényének kielégítésére legalkalmasabbak a zöld színű zöldségek (sóska, spenót), hüvelyesek, tejtermékek, halak, valamint egyes olajos magvak (mandula, dió, mogyoró), illetve a szerves sók. Utóbbiak közül a magnézium-oxid és a magnézium-citrát vált be leginkább.

A magnéziumot tartalmazó gyógyszerek egyes készítményekkel nem szedhetők együtt, esetleg nagyon körültekintően alkalmazhatók csak. Problémás lehet néhány antibiotikum (tetraciklin, kinolon), csontritkulás elleni gyógyszerek, illetve vas- vagy kalciumtartalmú táplálék-kiegészítők. Háziorvosa, gyógyszerésze véleményét mindig kérje ki ilyenkor.

A magnézium túladagolása

Magnézium-túladagolás esetén intő jel lehet a hányinger és a hányás, előfordulhatnak légzési nehézségek is. Súlyosabb esetben szívritmuszavar jelentkezhet, melynek következménye akár szívmegállás is lehet. Túlzott magnézium-bevitel esetén a szervezet foszforürítése is fokozódik. Túladagolás esetén csökkenteni kell a napi magnézium adagot.


close