Poszttraumás stressz

A poszttraumás stresszről abban az esetben beszélünk, ha a betegnek valamilyen megrázó, stresszt kiváltó élményben van része, s annak hatása később jelentkezik.

Ilyen poszttraumás stressz alakulhat ki erőszakos cselekmény, vagy szexuális bűncselekmény áldozatainál, illetve olyan személyeknél, akiknek családtagja, vagy barátja meghal, beteg lesz. Egyes esetekben a válás is okozhat poszttraumás stresszt. Tünetei jelentkezhetnek a terrorcselekmények szemtanúinál vagy természeti katasztrófák túlélőinél is.

Akut stresszhatásról beszélünk, ha a pszichés tünetek 1 hónapnál nem később jelennek meg, poszttraumás stresszről van szó, amennyiben a jelek 1 hónapnál később jelentkeznek, illetve ennél tovább tartanak.

Panaszok poszttraumás stressz esetén

3 tünetcsoport alakul ki:

  • szorongó érzés, amely állandóvá válik, a félelemérzés a mindennapi teendők elvégzését befolyásolhatja.
  • a beteg végigéli a történteket, filmszerűen jelennek meg a megtörtént eset képei.
  • a beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, kapcsolatai megszakadnak, munkaképtelenné válik.

A betegek hallgatnak

Hosszú ideig magukba fojtják az átélt eseményeket, nem beszélnek róla senkinek. Így segítséget is csak elég későn vagy egyáltalán nem kérnek.
Gyermekkorban sokszor személyiség- és magatartászavar alakul ki, a gyermek agresszívvé válik.

A poszttraumás stressz diagnosztikája és a terápia

Sok esetben egészen más problémákkal mennek orvoshoz, csak ilyenkor derül ki a múltban történt esemény, annak következményei. Ilyenkor fontos, hogy beszélni tudjon az eseményekről a beteg orvosának és a közvetlen környezetének. A pszichoterápia általában is hatásos, azonban emellett szükséges lehet gyógyszerkészítmények alkalmazása (hangulatjavító).

A terápia annál hatásosabb, minél korábban kap a beteg segítséget. Emiatt bármilyen megrázó esemény történik, figyeljünk a családtagokra, a környezetünkben lévőkre, szükség esetén pedig forduljunk orvoshoz.


close