Stresszoldás aromaterápiával

Az aromaterápia a szervezet illóolajokkal történő gyógyítását takarja. Eredete hosszú időre nyúlik vissza, az ősi kínai orvoslás is alkalmazza.

Az aromaterápia az egyik legnépszerűbb alternatív gyógymódok egyike lett, az utóbbi időben az akupunktúrához hasonlóan újra divatba jött. A stresszoldásnak ez a fajtája számos betegség ellen nyújt elsősorban megelőző hatást, a stressz ellen különösen hasznos.

Mi is az a stressz?

A stressz nem jelent feltétlenül gondot, hiszen alapvetően a szervezet reakcióit értjük alatta a különböző külső ingerek ellen. Alapvetően minden új, számunkra ismeretlen helyzet stresszt okoz, amely egy bizonyos pontig javítja is a teljesítményt. (Gondoljunk csak a pozitív hatású vizsgadrukkra.) Gond akkor van, ha a stressz krónikussá válik, ugyanis teljes testi és szellemi kimerülést eredményezhet. Ilyenkor érdemes lassítani és ellazulni, ezt az ellazulást segítheti elő az illóolajok gyógyhatása.

Stresszűző gyógynövények

A különböző illóolajokat alapvetően kétféle módon lehet hasznosítani: külsőleg közvetlenül a bőrre kenve vagy fürdővízbe, illetve párologtatóba csepegtetve, belélegezve is hatásosak. Idegerősítőként hat a citromfű, a rozmaring, az orbáncfű, a kamilla és a levendula is. Ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra legjobb gyógynövényt, és a lehető legoptimálisabb hatást érjük el, kérjük természetgyógyász segítségét. A legtöbb gyógynövény teaként is fogyasztható és illóolajként is hasznos, de minden esetben tartsuk magunkat a mellékelt tájékoztatón leírtakhoz, hiszen jóból is megárt a sok.

További információk: Gyógynövényekkel a stressz ellen

Nyugtató fürdő

A legegyszerűbb módja az otthoni aromaterápiának egy nyugtató fürdő: tegyünk pár csepp illóolajat a meleg fürdővízbe, és lazítsunk 10-15 percig. A levendulaolaj az egész szervezetet egyensúlyi állapotba hozza, a kamilla pedig nyugtató hatása mellett a szervezetben lévő gyulladásokat is csökkenti.


close