Szorongás

A szorongás a stresszhez közeli lelkiállapot, amely sajátos fizikai tünetekkel jár.

Mi okozhatja a szorongást, milyen gyakran és milyen tünetekkel jelentkezhet? Az alábbiakban erről tájékozódhat.

Az, hogy néha aggódunk, teljesen normális. Egy bizonyos mértékű szorongásra szükségünk is van a valós veszélyekkel való megküzdéshez, illetve a jó teljesítményhez a munkahelyen. Amikor azonban a mindennapi élethelyzetekre túlzott szorongással reagálunk, és arra konkrét ok nincs, generalizált szorongásról beszélünk.

Szorongásos zavarok

Az életet megnehezítő, tartósan fennálló szorongást eredményező betegségek a szorongásos zavarok közé tartoznak a fóbiák, a kényszerbetegségek – a pánikbetegség mellett. Nőknél gyakrabban alakul ki.

A szorongásos rendellenességek területén előforduló kategóriák: általános szorongás-szindróma, fóbiák, pánikbetegség, poszttraumás stressz, mániás tüneteket is felmutató rendellenességek.

A szorongás oka

Pontos okát nem ismerik, kialakulásában nagy valószínűséggel szerepet játszanak a genetikai, a biológiai, illetve a pszichés és a környezeti tényezők. Azok, akik diagnosztizáltak az egyik kategóriában, gyakran felvonultatják a másik típus tüneteit is. Vannak olyan tényezők, amelyek elősegítik kialakulását.

Létezik az ún. Cannon-féle vészreakció, amikor is a szervezet szorongás esetén hormonokat visz a véráramba. Ezek a hormonok tulajdonképpen felkészítik az embert a veszély reagálására. Amennyiben a szorongás túlzottá válik, állandó lesz a reakció. Akkor is fennáll, amikor az egyén nyugodtnak tűnik.

Hogy egyeseknél miért állandósul ez a reakció, jelenleg még nem tisztázott, de sok olyan tényező ismert, amely hozzájárulhat kialakulásához.

Egyes betegségek, például a pajzsmirigy-túlműködés szorongásos tüneteket is okozhat. A generalizált szorongásos betegség gyakrabban jelentkezik azoknál a betegeknél, akiknek valamilyen krónikus egészségügyi problémája van (magas vérnyomás vagy cukorbetegség).

  • Súlyos betegségek elfogadása: a daganatos megbetegedés szorongást eredményezhet.
  • Halmozott stresszt okozó események: generalizált szorongásos betegség kialakulását okozhatja a munka elvesztése, emiatt a fizetés kimaradása, illetve valamilyen megbetegedés.
  • Személyiség: vannak olyan személyiségtípusok, akik szorongásos rendellenességekre hajlamosak.
  • Személyiségzavarok: a különböző személyiséget érintő zavarok közül a borderline generalizált szorongás kialakulásához vezethet.
  • Bizonytalan élethelyzetek: a kielégítetlen igények, például egy sivár párkapcsolat generalizált szorongással járó betegséghez vezethet.
  • Örökletesség.

A szorongás gyakorisága

Amerikában kb. 40 millió ember küzd szorongással. Valószínűleg Magyarországon sem jobb a helyzet, főleg, hogy híresek vagyunk pesszimizmusunkról.

A szorongás sajnos már gyermekkorban, serdülőkorban vagy fiatal felnőtt korban is elkezdődhet, és kezeletlenül akár életünk végéig is fennáll.


close