A kényszerbetegség tünetei

A kényszerbetegség mentális kórkép, folyamatosan fennálló kényszergondolatokkal, és ezekkel összefüggő kényszercselekedetekkel jár.

Okai között pszichológiai tényezőket, múltbéli rossz tapasztalatokat is feltételeznek, de a genetikai hajlam is valószínűsíthető. A kényszerbetegség súlyossági foka nagyon különböző lehet.

Előfordulhat, hogy az állapot olyan komoly, hogy akadályozza a normális életvitelt, de az esetek többségében a páciens hasonló életet tud folytatni, mint a többi ember.

Kényszergondolatok

A kényszergondolatok vagy más néven obcessziók nagyon különbözőek lehetnek, közös bennük, hogy akarattal egyáltalán nem irányíthatóak, tartalmuk szorongást okoz, és az egyén próbálja elhessegetni őket, általában eredménytelenül.

A kényszergondolat általában valamilyen félelemmel függ össze, például megcsalás vagy sikertelen vizsga. Előfordul, hogy a beteg attól retteg, hogy valami rosszat tett vagy fog tenni, például árt valakinek. A leggyakoribb obcesszió a fertőzéstől való félelem, ezzel függ össze, ha a beteg kényszercselekvése takarítással, fertőtlenítéssel, a testi érintkezés elkerülésével függ össze.

Kényszercselekvés

A kényszercselekedetek vagy impulziók olyan cselekvéssorokat jelölnek, amelyeket a beteg többször, meghatározott sorrendben hajt végre. Igaz, hogy megkísérel ellenállni neki, de ez általában nem sikerül, hiszen a cselekedet szorongásának átmeneti csökkenésével jár.

Az állapot súlyosbodásával a rituálék egyre hosszabbak lesznek, és egyre többször ismétli őket a páciens, ez pedig határozottan megnehezíti az életét.


close