A szorongás kezelése pszichoterápiával

A szorongásos zavarokra a beteg irracionális félelme jellemző, amelyet egy mások számára lényegtelen, vagy jellegtelen inger vált ki.

A szorongás a nyugtalanító érzelmi tünetek – mint a nyugtalanság, az ingerlékenység – mellett jellemző testi reakciókat – bőrpír, verejtékezés, szapora légzés, erős szívdobogásérzés – is mutat.

Ha a kóros félelem állandósul, a beteg képtelenné válik a normális életvezetésre.

A szorongásos zavarok az emberiség leggyakoribb betegségei. Élete folyamán a népesség legalább 25 százaléka fog megélni valamilyen szorongásos betegséget. Világszerte a családorvosi rendelőkben jelentkezők 30-40 százaléka szenved szorongásos betegségben. A szorongásos kórképek nőknél 2-4-szer gyakoribbak.

Szorongás kezelése

A szorongást kétféle módon, gyógyszerrel vagy pszichoterápiával kezelik, de utóbbira szinte mindig szükség van a különböző stresszoldó módszerek elsajátítása, a rosszul rögzült magatartási minták újratanulása érdekében. A gyógyszeres kezelés önmagában ugyanis csak elfedi és konzerválja a pszichés problémák egy részét. A gyógyulás érdekében a beteg érdeke, hogy kitartással részt vegyen ebben is.

Pszichoterápia

A pszichoterápia során a szorongásos beteg egy pszichoterapeuta képesítésű orvossal vagy pszichológussal beszélget több alkalommal. A pszichoterápia egyik típusa a kognitív viselkedésterápia, ami azt vizsgálja, hogy a gondolkodás milyen torzulása eredményezi a pszichés problémát. A kognitív viselkedésterápia nagyon hatékony a pszichés betegségek kezelésében, különösen a szorongás és a generalizált szorongás betegségnél.

A beszélgetések során a terapeuta segít azonosítani azon torz gondolatokat és tévhiteket, melyek pszichés stresszt váltanak ki, és félelmeket, depressziót idéznek elő. Megtanítja a páciensnek, hogyan helyettesítse negatív gondolatait pozitívabbakkal, hogyan észlelje realisztikusan az őt érő környezeti hatásokat és hogyan tekintsen kedvezőbben élete eseményeire. A kognitív viselkedésterápia lényege, hogy a beteg megtanulja irányítani és szabályozni gondolatait és érzéseit.

További ajánlott tartalom ebben a témában: pszichoterápia: hogyan működik?

Relaxáció, meditáció

Gyakori pszichoterápiás technika még a relaxáció, meditáció, amely a görcsösséget, magas feszültséget oldja, valamint a magatartásterápia, amely a hibás problémamegoldás helyett egészséges mintát nyújt és begyakoroltatja azt.


close