Szorongás leküzdése gyerekeknél

A szorongás megmagyarázhatatlan félelem, amelynek a gyerekeknél is jelentkezhetnek testi tünetei: izzadás, homályos látás, heves szívdobogás. A szülők segítségével fejleszthetők a gyerekek azon képességei, amelyekkel leküzdhetik a félelmeiket, szorongásaikat, hogy azokból ne legyenek fóbiás reakciók.

Az alábbiakból megtudhatja, hogyan kezelhető a szorongás a gyerekeknél.

A szorongásos zavarok kezelése súlyos esetekben pszichoterápiával vagy gyógyszerrel történik, azonban segíthetnek az alábbi tanácsok is.

Ismerjük fel, ha a félelem valódi. Bármennyire hétköznapinak tűnhet a félelem, a gyerek valóban érezheti, és ettől szorongóvá válhat. Ha képes beszélni a félelmeiről, az segíthet. Ha nevén nevezzük a félelmet, akkor kezelhetővé válik. Mint minden negatív érzés, minél többet beszélnek róla, annál kevésbé lesz erőteljes.

Mit ne tegyünk?

Ne kicsinyeljük le a félelmét, hogy ezzel kényszerítsük a gyereket arra, hogy túljusson rajta. Attól, hogy azt mondjuk neki, hogy „Ne légy nevetséges! Nincsenek szörnyek a szekrényben!”, ágyba lehet parancsolni, de a félelem nem szűnik meg.

Ne tápláljuk a félelmeket. Ha például a gyermek nem szereti a kutyákat, nem menjünk szándékosan az út túloldalára, hogy elkerüljük a találkozást eggyel. Ez megerősíti abban, hogy a kutyáktól tartani kell, és el kell kerülni őket.

„Meg tudom csinálni!”

Tanítsuk meg a gyereket, hogyan értékelje a félelmet. Ha a félelem erősségét 1-10-ig terjedő skálán kell elhelyeznie, ahol a 10 a legerősebb, akkor lehet, hogy kevésbé látszik erősnek a félelem, mint ahogy először képzelte. A fiatalabb gyereknél megkérdezhetjük, mennyire van tele a félelemmel: a térdéig ér, a hasáig, vagy a feje búbjáig.

Tanítsuk meg küzdeni. Tanuljon olyan pozitív önerősítő mondatokat, amelyeket alkalmazhat akkor, amikor szorong (pl. Meg tudom csinálni. Jól csinálom.). Relaxációs technikák is segíthetnek, beleértve a vizualizációt (pl. elképzeli, hogy úszik egy felhőn, vagy fekszik a strandon) és a mély légzést (elképzeli, hogy a tüdeje egy nagy lufi, és hagyja lassan leengedni).


close