Gombóc a torokban

A gombóc érzése a torokban gyakori panasz. Leggyakrabban ezek az érzett gombócok ártalmatlanok, de ha tartósan jelen van a panasz, nem szabad félvállról venni.

A következőkben tájékozódhat a torokban érezhető gombóc okairól.

A gombócérzést okozhatja sok szorongás is, de számos betegség tünete lehet.

A torokban érzett gombóc okai

Larygopharrngealis reflux (néma reflux). A néma reflux esetében a gyomorsav a gége szintjéig jut vissza. A néma reflux tünetei közé tartozik a krónikus torokköszörülés, a torokváladékozás, a hang elváltozás és a gombócérzés a torokban.

Pajzsmirigy-betegségek. A pajzsmirigy egy kicsi, de nagyon fontos mirigy a nyak elülső részén az bőr és az izmok alatt. Sok hormon termelődését szabályozza, valamint kontrollálja az anyagcserét és a növekedést. A pajzsmirigy-alulműködés okozhatja a gombócérzést a torokban.

Lelki problémák. A gombócérzés a torokban gyakori probléma azoknál, akiket nagy érzelmi stressz ér, és akik nem tudják kifejezni az érzéseiket. A gombócérzés jelentkezhet azoknál, akik generalizált szorongásos zavarral, depresszióval, pánikrohamokkal küzdenek.
A generalizált szorongásos zavar krónikus és túlzott aggódást és feszültséget jelent, amelyhez gyakran társul rendkívül magas szintű aggódás az egészségügyi, pénzügyi, családi vagy munkahelyi problémák miatt. A gombócérzés mellett a betegség tünete a szorongás, nehéz koncentrálási képesség, depresszió, ingerlékenység, szédülés, izomfeszülés, nyelési problémák stb.

Gyógyszerek. Egyes gyógyszerek (diuretikumok, ACE-gátlók, antikolinerg szerek) is okozhatnak gombócérzést a torokban.

Ritkább betegségek. A gégegyulladás, garatgyulladás és egyes nyelvbetegségek is okozhatnak gombócérzést a torokban.

Addig nem magyarázhatjuk érzelmi okokkal a gombócérzést a torokban, ameddig a szervi problémákat ki nem zártuk.


close