Pozitív gondolkodással a szorongás ellen

A bizonyos mértékű szorongás – azaz egyes dolgok miatti aggódás – természetes jelenség. A túlzott szorongás azonban negatív hatással van a szervezetre. Néhány embernél pánikroham is jelentkezhet, amely egy váratlanul fellépő szélsőséges szorongás.

Megismerkedhet a pozitív gondolkodás módszerével, amellyel megelőzhető vagy ellenőrzés alatt tartható a szorongás.

A szorongás fizikai tüneteket is okozhat (gyors szívverés, tenyérizzadás), és megbénítja a cselekvést. A pozitív gondolkodás segítségével képesek lehetünk megelőzni vagy kontrollálni a szorongást. A pozitív gondolkodás súlyos esetekben azonban önmagában nem elegendő, és kérjünk további segítséget szakembertől.

Mi a pozitív gondolkodás?

A pozitív vagy egészséges gondolkodás segítségével jobban érezzük magunkat. A kognitív viselkedésterápia segítségével az emberek megtanulnak egészségesen gondolkodni, és a negatív (irracionális, automatikus) gondolataikat pozitívokra cserélni.

A pozitív gondolatokkal megállíthatók a szorongással együtt járó „megszoksz vagy megszöksz” típusú érzések. Ekkor a szervezetünk veszélyt észlel, ez küzdelemre vagy menekülésre készteti. A test adrenalint kezd termelni, a szív hevesebben ver, a vérnyomás emelkedik.

A negatív gondolatoktól rosszul érezzük magunkat, és még inkább szorongunk. Ebből az ördögi körből nehéz kitörni.

A pozitív gondolkodás nemcsak a szorongás, hanem a depresszió ellen is használható, és kezelhetővé válik a stressz is. A túl sok stressz megemeli a vérnyomást, és megnövekszik a szívinfarktus esélye. Gyengíti az immunrendszert is, így könnyebben kapunk el fertőzéseket, betegségeket.

A pozitív gondolkodás három lépése:

1. Odafigyelünk a gondolatainkra. Megfigyeljük, mit gondolunk magunkról és az átélt élményekről. Ezek lehetnek negatívak és pozitívak is.

2. Ellenőrizzük, amit gondolunk. Vizsgáljuk meg, hogy a gondolataink igazak-e vagy valótlanok, esetleg túlzók. Előfordulhat, hogy túlzottan általánosítunk (gyakran használjuk a mindig, soha szavakat), vagy egyből katasztrófára gondolunk (például egy testi tünet esetén). Mekkora az esélye annak, hogy a rossz dolog megtörténik?

3. A negatív gondolatokat pozitív, hasznos gondolatokkal helyettesítjük. A cél az, hogy a pozitív gondolatok váljanak automatikussá, de ehhez gyakorlásra van szükség.


close