Pszichoterápia: hogyan működik?

A pszichoterápia a lelki problémák, elakadások, magatartászavarok vagy akár mentális zavarok kezelésében játszik szerepet. Gyökerei az ókorig nyúlnak vissza, majd Sigmund Freud a tizennyolcadik században élesztette fel a hagyományát, ez volt a pszichoanalízis.

Sigmund Freud óta rengeteg irányzat ütötte fel a fejét, így ma már számos pszichoterápiás módszer közül válogathat az, aki ilyen kezelést fontolgat.

Pszichoterápia működési mechanizmusa

A pszichoterápia alapja, hogy a páciens saját belső, esetlegesen elfojtott élményeit valamilyen módon felszínre hozza. Alapvetően egy terapeuta és egy páciens vesz részt benne, de rengeteg csoportos terápia is létezik. A lényeg, hogy a páciens ne csak felszínre hozza, hanem fel is dolgozza élményeit, gondolkozzon el rajtuk, és képes legyen levonni a tanulságokat és következtetéseket a jövőre nézve.

Egy terápiás ülés hossza általában ötven perc, gyakorisága változó lehet. Leggyakoribb a heti egy ülés, de akár havi egy vagy heti négy-öt terápia is lehetséges. Lehet, hogy a feltárás úgy működik, hogy a páciens csak beszél, de más módszerek is léteznek, például a hipnózis. Fontos a terapeuta személye, még a legjobb szakembert sem fogadjuk el, ha nekünk valamiért nem szimpatikus, mert így nem lesz eredményes a terápia.

Mikor szükséges a pszichoterápia?

A pszichoterápia még a legkiegyensúlyozottabb embernek is jót tesz, de általában valamilyen krízis esetén szokták terapeuta segítségét kérni. Ez lehet haláleset, válás, munkanélküliség, betegség vagy családtag betegsége.

Mentális zavarokban szenvedőknek is szokták ajánlani a pszichoterápiát, illetve hasznos a magatartászavarok kezelésében is.

További ajánlott tartalom ebben a témában: a szorongás kezelése pszichoterápiával


close