Szeparációs szorongás

A szeparációs szorongás először 8-9 hónapos kor körül jelentkezik a babáknál, az elválástól való félelmet jelenti.

A szeparációs szorongás kialakulásának nagyon egyszerű a magyarázata: mivel a baba már képessé válik arra, hogy távol legyen az édesanyjától (hiszen kúszik-mászik), felfedezi, hogy ő külön személy, ezért fél anyja elvesztésétől.

A szeparációs szorongás tünetei

Többféle tünet is felléphet a szeparációs szorongás alatt. Egyrészt előfordulhat, hogy a kisgyermek sírni kezd, ha anya kikerül a látóteréből, hirtelen nehezebben hagyja el anyát, mint korábban, követi mindenhová. Ezzel párhuzamosan az idegenekkel szemben bizalmatlanná válik: lehetséges, hogy míg addig nyugodtan elvolt egy másik családtag, vagy akár egy addig idegen személy ölében is, most elutasítja őket. Az éjszakai alvással is gondok lehetnek: nehezebben alszik el, ha felébred, nehezebben lehet újra a kiságyban hagyni.

Mit tehetünk a szeparációs szorongás ellen?

Egyrészt fogadjuk el, hogy a szeparációs szorongás természetes velejárója ennek az életkornak, így teljesen megkerülni nem lehet. (Bár különösen nyugodt babáknál előfordulhat, hogy kimarad ez az időszak, de ez inkább lelkialkat kérdése, mint nevelésé.) Fontos, hogy ha egy mód van rá, vigyük magunkkal a babát a lakáson belül, hogy a közelünkben legyen, ha pedig pár percre egyedül kell hagyni, nyugodt hangon magyarázzuk el neki, hová megyünk, és hogy mindjárt jövünk vissza.

A babát természetesen ebben az életkorban is hagyhatjuk más személyre, családtagra, bébiszitterre, de készüljünk fel, hogy az elválás több időt fog igénybe venni. Ilyenkor is magyarázzuk el a gyereknek, hogy anya visszajön, csak elmegy a boltba, futni stb. Fontos, hogy ne időponthoz kössük a visszatérést, hanem valamilyen cselekvéshez, például uzsonnához.

A szeparációs szorongás visszatérése

A szeparációs szorongás általában másfél éves korban visszatér, ugyanis ilyenkor a gyerek már önállóan jár-kel, eléri a dolgokat, ebből fakadóan megint bizonytalan lesz. Ilyenkor ugyanúgy kell eljárni, ha magára hagyjuk, mint korábban, a gyerek mostanra már biztosan érti, amit mondunk neki. Ezeken kívül a szeparációs szorongás később bármikor visszatérhet egy rövid időre, amikor új helyzet áll fent. (Például oviba beszoktatás vagy kistestvér születése esetén.)


close