Szorongás és terhesség

A leendő szülők számára a terhesség egyszerre lehet izgalmas és nyugtalanító érzés is. A terhes nők sokféle fizikai és érzelmi változáson mennek keresztül, amelyek mindegyike képes szorongást kiváltani.

Az alábbiakban a terhesség idején fellépő szorongásról, annak okairól, következményeiről és lehetséges kezeléséről olvashat.

A nők olykor túlterheltnek érzik magukat terhesség idején, hiszen félnek az ismeretlentől, munkájukban vagy az anyagiakban bizonytalanok, „stresszelnek”, és ehhez társulnak a terhesség alatti hormonális változások. A baba egészsége miatti állandó aggodalom végül valós szorongáshoz vezethet.

A szorongás okai és következményei

A gyermekvállalással kapcsolatos szorongás elterjedt a terhes nők körében. Még azok is szoronganak, akiknek alacsony kockázatú a terhességük. Az idősebb nők körében, akiknél a szorongás oka a korukból adódó veszélyeztetettség, úgy próbálják enyhíteni a szorongást, hogy minél több információt gyűjtenek be a terhességről. Azonban minél tájékozottabbak ezek a nők, annál jobban nő a szorongás bennük ahelyett, hogy csökkenne.

Az erős szorongás hatással lehet az anya-csecsemő kapcsolatra. Azok a nők, akiknek korábbi terhességük kellemetlen következményekkel járt, különösen veszélyeztetettek. Egy vetélés, magzati elhalás vagy koraszülés után a későbbi terhességek idején nagyobb a valószínűsége a szorongás kialakulásának.

Szorongás kezelése terhesség idején

A szüléssel és terhességgel kapcsolatos szorongásos zavarok kellő időben történő hatékony kezelést igényelnek. A kezelés célja csökkenteni a szorongást és biztosítani a baba biztonságát.

A kezelés egyik lehetséges módja a zeneterápia. Egy kutatás keretében 120 terhes nő vett részt zeneterápián három egymást követő napon. Azzal a csoporttal szemben, akiknek a hagyományos kezelést nyújtották, a zeneterápián részt vevő nők körében a szorongás szintje jelentősen csökkent.

További, ajánlott tartalom: Szülés utáni depresszió


close