Depresszió és demencia

Orvos válaszol rovat
78 éves az édesanyám, aki a férje halála óta depressziós, nem tudja elviselni, hogy magára maradt. A depresszió számtalan belgyógyászi betegséget produkált, többször voltunk kórházban vele.
Pszichiátrián is voltunk, a depresszió minden tünetét produkálta (halálvágy, érdektelenség, pánikroham, örömtelenség, súlyveszteség, memóriazavar).
Az idén nyáron vírusos betegsége volt, hányással és hasmenéssel. Teljesen legyengült, nagyon sokszor elesett, zavart volt és naponta többször volt pánikrohama. Kórházba került, ahol szintén nagyon zavart volt, azóta sem emlékszik semmire.
A depresszió mellé jött a demencia. A kórházból magunkhoz vittük, mert már nem tudja magát ellátni. Egy ideig egészen jól volt, megszűntek a rohamok, fájdalmai sem jelentkeztek. Van egy másik probléma. Nem érez ízt, nincs szaglása, rossz a látása, megromlott a hallása. A szemorvos CT-t javasolt. Szeretném megtudni, hogy érdemes-e ilyen vizsgálatot kérni? Mi várható még?
2010. 10. 26. | 11:23

Tisztelt Kérdező!

Rendkívül összetett a kérdés. Az a legvalószínűbb, hogy az édesanyja leépült szellemileg, dementálódik, ez produkálja a tüneteket. Ez esetben a depresszió mellett gondolni kell a leépüléssel járó érzelmi kiüresedés lehetőségére is. A hangulatjavító gyógyszerekkel óvatosnak kell bánni, mert zavart okozhatnak.

A haláleset után megszűnt az a feladat, ami a beteg személyiségét összetartotta, a hiány pedig felgyorsította a leépülést. Előfordulhat az is, hogy eddig nem tűnt fel a leépülése a férje halála előtt, mert kiegészítették egymás hiányosságait.

A vizsgálat tud valóban véleményt adni. Koponya CT-t lehet csinálni, de kérdés, van-e értelme, új, kivezető utat mutató hatása lehet.

Az alapos ápolásra, gondozásra kell odafigyelni, keveset maradjon egyedül. Figyeljenek a bő táplálkozásra és a folyadékbevitelre.

Pszichiátriai gyógyszereket tüneti nyugtatás céljából lehet adni, a hangulatjavítókkal depresszió esetén óvatosan kell bánni a zavartság kockázata miatt.

Orvosszakértő 2010. 10. 26. | 11:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close