A magnézium szerepe a stressz csökkentésében

A magnézium a negyedik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben. Számos enzim és biológiai folyamat működésében vesz részt, így hiánya is komoly problémákhoz vezethet. Stressz hatására kiürülnek a szervezet magnéziumtartalékai, mely súlyos testi és lelki következményekkel járhat.

Egészséges körülmények között, ha stressz éri a szervezetet, a mellékvesékből felszabaduló adrenalin hatására magnézium szabadul fel a sejtekből és kerül a keringésbe, majd innen a vizelettel távozik.

A vérbe kerülő magnézium egyszerre energetizál és megnyugtat. Ennek magyarázata, hogy ez az ásványi anyag szükséges a cukor bontásához, így jelenlétében energiához jutnak a sejtek. Ugyanakkor meg is nyugtat, mert bár stressz hatására kalcium kerül a sejtekbe, ami ingerületbe hozza őket, a magnézium képes ezt a hatást ellensúlyozni, és megnyugtatja a szervezetet.

A biológiai folyamatok során elvesztett ásványi anyag pótolható a magnéziumban gazdag ételekből. Ide sorolhatjuk a hüvelyeseket, a szóját, a brokkolit, spenótot, a zabot és a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a gyümölcsök közül a banánt, fügét, datolyát, szedret és a görögdinnyét. Nagyobb mennyiségben fordul elő magnézium a tonhalban és a rákokban, illetve a csonthéjasok közül a mandulában és a mogyorófélékben.

Magnéziumhiányra figyelmeztetnek bizonyos testi jelek. Ilyen például az izomfeszülés és az izmok ismételt görcse, illetve az izomrángás. Jellemző még a szapora szívverés, légszomj, bizsergő érzés a bőrben, fej- és hasi fájdalmak, illetve a hasmenés és a bizonytalan eredetű mellkasi fájdalom. Magnéziumvesztésre hívja fel a figyelmet az ingerlékenység, a fáradtság, valamint az alvás- és memóriazavar is. Gyakori panasz még a zajérzékenység.

Érdekes megfigyelés, hogy az A típusú személyiséggel rendelkező, versengésre hajlamos emberek stressz hatására több magnéziumot veszítenek, mint mások.

Folyamatosan fennálló stressz hatására a szervezet magnéziumraktárai kiürülnek, és kialakulnak a fent említett testi és lelki tünetek. Ilyen esetekben nem elég csak magnéziumban gazdag ételeket fogyasztani, sokszor szükség van táplálékkiegészítők alkalmazására is, hogy újra feltöltődjenek a sejten belüli magnéziumraktárak. Ha a pótlás nem történik meg, a szervezet kimerül, és fokozódik a magas vérnyomásra és a szívinfarktusra való hajlam.


close