Mániás depresszió, azaz bipoláris zavar

A mániás depresszió, vagy más néven bipoláris zavar napjainkban egyre gyakoribb betegség, a nyugati országokban minden századik ember küzd vele.

A betegség legfőbb jellemzője a hangulatingadozás, mivel két meglehetősen eltérő betegség, a depresszió és a mánia kettőse egyszerre van jelen a betegnél.

Az érintett képes rövid időn belül az érzelmi skála két végletét is megélni, kezdve a teljes szorongástól a szinte feltartóztathatatlan energiákat felszabadító jókedvig.

Mániás depresszió kialakulása

A betegség kialakulásáról sajnos a mai napig nincsenek kielégítő információk. Egyes vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a genetikának igen fontos szerepe lehet benne, mivel a bipoláris zavar sok esetben az érintett családok minden negyedik tagjánál kimutathatók.
Míg egy igen népszerű elmélet szerint a noradrenalin és a szerotonin rendszerének zavara okozza a bipoláris tüneteket. A szerotoninszint csökkenése ugyanis képes akár pozitív akár negatív irányba lökni a beteg hangulatát.

Míg például a depressziós fázisban a beteg elveszíti kezdeményezőkészségét, és érzése szerint az intellektuális képességeit is, addig a mániás fázisban éppen az ellenkezője történik. Ilyenkor szintén gyakori a nagyfokú öröm érzése, ami az egyik oka annak, hogy a beteg nem kér az orvosi segítségből, dacára annak, hogy a depressziós fázisban kimondottan szenvedhet.

Hirtelen hangulatváltozások

Természetesen a betegség nem csak a páciens, hanem annak környezetére is igen komoly hatással van. Különösen nagy gond, hogy a hangulatváltozások hirtelen állhatnak be és az ember nem tudja egy adott pillanatban, mire számítson percek múlva.

Noha a betegség oka még nem feltérképezett, a kezelésben a kombinált gyógyszeres és pszichoterápiás módszerek jó eredményeket értek el. Ennek több célja is van. Az alvászavarok – ami a depresszió egyik fő tünete – megszüntetése, a családon belüli feszültségek enyhítése és a kapcsolatépítési képességek növelése segíthet a szorongásos tünetek enyhítésében, így könnyebben elérhető egy kiegyensúlyozottabb állapot.


close