Progresszív izomrelaxáció

A progresszív izomrelaxáció egy stresszoldó technika, amely a feszültség enyhítésére irányul.

Az alábbiakban megismerkedhet az izomrelaxáció alapjaival és technikájával.

Az izomrelaxáció alapja az a megfigyelés, hogy sokkal könnyebb az izmoknak ellazulni nagyobb intenzitásról, mint kisebbről. Ha a test nagyobb izomcsoportjait erősebb intenzitással feszítjük meg majd ellazítjuk, akkor sokkal relaxáltabb állapotba kerülhetünk, és csökkenthetjük a stresszt.

Az izomrelaxáció menete

  • Válasszunk egy csendes, félhomályos szobát, amelynek kellemes a hőmérséklete. Feküdjünk vagy üljünk le kényelmesen, és hunyjuk be a szemünket.
  • Lélegezzünk mélyen orron keresztül, tartsuk vissza a lélegzetünket néhány másodpercig, majd enyhén szétnyílt ajkainkon keresztül engedjük ki teljesen a levegőt. Ismételjük ezt meg többször. Engedjük, hogy minden érezhető feszültség megszűnjön.
  • Folytassuk a lassú légzést, majd szorítsuk ökölbe a kezünket. Feszítsük be mindkét felkarunkat is, és tartsuk izmainkat néhány másodpercig feszesen.
  • Lazítsuk el az izmainkat, koncentráljunk az izmainkban végbemenő változásokra. Ügyeljünk arra, hogy az összes feszültség oldódjon a karunkban.
  • Nyújtsuk ki az ujjainkat és hagyjuk, hogy lazán lógjanak kezeink. Addig hagyjuk így elernyedni az izmainkat, ameddig az utolsó feszültséget is érezzük. Továbbra is lélegezzünk lassan, miközben érezzük a melegséget és nehéz érzést, amely a relaxációt követi.

Ugyanígy folytassuk az izomlazító gyakorlatokat a test összes nagy izomcsoportját bevonva. A kezek és karok mellett befeszíthetjük és ellazíthatjuk az arcizmokat, a nyak, a mellkas, a váll, a hát és a lábak izmait is.

Az egyes izomcsoportok megfeszítése között tartsunk félpercnyi szünetet. A relaxált területeket a gyakorlat befejeztével próbáljuk meg lazított állapotban tartani. Miután ellazítottuk a főbb izomcsoportjainkat, töltsünk pár percet azzal, hogy ezt a békés állapotot kiélvezzük.

Az izomrelaxáció befejeztével nyissuk ki a szemünket, és lágyan mozgassuk a karjainkat és lábainkat. Ha feküdtünk, egy kis ideig az oldalunkra fordulva pihenjünk, mielőtt felülünk. Hagyjunk időt a testünknek, hogy a normál aktivitási szintjét elérje.


close