Szezonális depresszió

A szezonális depresszió ciklikusan visszatérő betegség. Elsősorban télen jelentkezik, a rövidülő nappalok, a hiányos vitaminbevitel és a bezártság érzete miatt. Mik a tünetei, és hogyan kezelhető?

Míg a nyári napsütés a szabadban töltött programokról, nagy kirándulásokról szól, addig télen a zord időjárás hatására sokszor az ágyat sincs kedvünk elhagyni. A napfény az év utolsó és első hónapjaiban egyre ritkábban látott vendég, és szervezetünk vitaminkészletei is apadásnak indulnak a kisebb mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitel miatt. Ezek a hatások együttesen tehetők felelőssé a szezonális depresszió kialakulásáért.

Szezonális depresszióról elsősorban a téli időszakban tapasztalt lehangoltságot értjük, amelynek egyik fő kiváltó oka, hogy ezekben a hónapokban jóval kevesebbet tartózkodunk odakint. A hosszú hajóútra induló tengerészek lelki terhe után kabinláznak elnevezett állapot a bezártság okozta lehangoltságot jelenti. Ehhez adódik, hogy télen jóval rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák is, illetve a mikrokörnyezetünkben lévő hőmérséklet – jó esetben – jelentősen eltér a kint tapasztalhatóktól, ami szintén megterheli a szervezetet.

A szezonális depresszió tünetei

A szezonális depresszió tünetei ciklikusan jelennek meg és múlnak el minden évben, legtöbbször október végén, november elején jelenik meg, és a tavaszi felmelegedéssel enyhülnek a tünetek. Ritkán, de előfordul az is, hogy a szezonális depresszió a tavaszi-nyári időszakban jelentkezik, és a hideg beköszöntével múlik csak el.

Kezdetben a tünetek csak enyhe mértékben fordulnak elő, majd a tél – illetve fordított esetben a nyár – jellegzetes időjárásának beálltával súlyosbodnak. Legfőbb tünetei a krónikus fáradtság és kimerültség, amelyet fokoz, hogy a téli vitaminbevitelünket csak kisebb részben tudjuk fedezni az étkezésünkkel. A csökkent energiaszint mellé fokozódó alvásigény, és az alvásminőség romlása is társul, valamint a beteget általánosan rossz hangulat keríti hatalmába. Elveszíti érdeklődését az addig kedvelt dogok iránt, szociális kapcsolatai leépülnek, kerülni kezdi az érintkezést a közvetlen környezetével is. A rossz hangulatot gyakran evéssel kompenzálja, ami miatt testsúlya is gyarapodásnak indul.

Mit tehetünk a szezonális depresszió ellen?

Enyhébb stádiumban a beteg maga is sokat tehet állapota javulásáért: tanácsos több időt tölteni a szabadban, illetve több fényt engedni a lakásba vagy az irodába. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet, ilyenkor a hagyományos depresszióhoz hasonlóan antidepresszánsokat szoktak felírni. Egyes betegeknek pszichoterápia, és fényterápia is segíthet leküzdeni a panaszaikat.


close