Gyógynövényekkel a stressz ellen

A gyógynövények segítséget nyújthatnak stressz esetén. A gyógynövények nyugtató és frissítő hatásúak. A stressz érzésének megszüntetésére érdemes kihasználni a gyógynövények gyógyító hatását is.

A következőkben négy olyan gyógynövénnyel ismerkedhet meg, amelyek segítenek a stressz leküzdésében.

Orbáncfű

Az orbáncfüvet már évszázadok óta használják gyógyászati célokra. Hangulatjavító hatású, és különösen hasznos, ha a szorongáshoz depresszió társul. Nem ismert, hogyan működik az orbáncfű, de valószínűleg módosítja a stresszben közreműködő neurotranszmitterek egyensúlyát. A hatékonysága nem egyértelmű, reakcióba léphet más gyógyszerekkel, és mellékhatásokat okozhat (fáradtság, fokozott fényérzékenység, szédülés).

Ginzeng

Ezt a gyógynövényt gyakran használják energizáló hatása miatt, és elősegíti az ellazulást valamint az általános jó közérzetet. Terhes nőknek azonban nem ajánlják, ugyanis náluk fokozza a nyugtalanság, idegesség érzését és álmatlanságot okozhat. Annak sem ajánlott, aki vérhígító vagy szívritmus-szabályozó gyógyszert szed, mert a ginzeng kölcsönhatásba léphet vele.

Citromfű

Egy brit kutatás szerint ez a kerti gyógynövény nyugtató hatású és javítja a memóriát. Fokozza egy fontos kémiai hírvivő anyag, az acetilkolin tevékenységét, amelynek szintje az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél alacsony. A citromfű növeli egy gátló neurotranszmitter, a GABA szintjét, amely segít a szorongás leküzdésében, és megszünteti a stressz káros hatásait.

Kamilla

A kamilla az egyik legismertebb gyógynövény, amely többek közt csökkenti a stresszt, és segít az elalvásban. Emellett gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású is. Sok embernél azonban allergiás reakciót válthat ki, amely akár életveszélyes is lehet.


close