Szorongás, pánik

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Tavaly kezdődött testi tünetekkel minden, miután kiderült a párom megcsal. Depressziós lettem, aztán jöttek a szomatikus tünetek, nehéz nyelés, pánikrohamok, különböző testi problémák váltakozása, orvostól-orvosig jártam, nem hittem senkinek, hogy pszichés, pont én. Igaz a szüleim mind a ketten pszichésen voltak kezelve harmincas éveik során. Nos én most 38 éves vagyok. Aput tavaly a megcsalás után a szemem láttára majdnem meghalt egy aortarepedés miatt. Elindult a lavina. Apukám amúgy skizofrén üldözési mániába szenvedett, anyunál nem tudom konkrétan. Egy biztos idén márciusban,miután a párom lebecsmérelte a külsőmet, mert híztam 16 kg-ot. Előtte meg túl sovány 47kg voltam. Pont kirúgták a munkahelyéről, közölte a pszichiátrián fogom végezni, mert már a pánikom miatt az utcára is alig mertem menni. Rá két napra a tükörbe néztem, és mintha nem én lettem volna. Kórházba kerültem öt hétre. Nem elég, hogy reggelente amúgy is öklendezve kelek, most ez is. Megijedtem, megőrültem. Tesztek sorozata, a tünetek maradtak, azt mondták deperszonalizáció, a fő ok a súlyos szorongás. Xanax sr 2mg napi2, cymbalta 60mg reggel. Alig változik valami. Pánikolok a megörüléstől, hihetetlennek tartom, hogy mindezt lelki probléma okozza. Pszichoterápiára is járok. Annyi változott, hogy a tömegiszonyom javult, viszont állandó a fáradságom. Reggel öklendezve ébredek, már este eleve így fekszem le, ezekkel a gondolatokkal. Lehetne még részletezni. A kérdés várható e tényleges javulás, mi a módja, nem lehet, hogy a diagnózis, vagy a gyógyszerek nem jók? Mitől van a deperszonalizáció, és mitől az állandóság? Mi a kiút egyáltalán?
2012. 06. 17. | 00:28

Kedves Kérdező!
A leírása alapján valószínű, hogy pszichés eredetű a problémája, de ennek ellenére javaslom, hogy keresse fel a háziorvosát és csináltasson egy vér- és vizeletvizsgálatot, illetve nézesse meg a pajzsmirigyét is. Hormonális változások, vérszegénység tud hasonló panaszokat okozni, illetve rontani a már meglévő betegségen.
Nem írja, hogy mikortól kezdte szedni a gyógyszereket, de ha nem érez javulást, akkor szóba jön a gyógyszercsere, ezt a kezelőorvosával beszélje meg, mert ő ismeri legjobban a tüneteit és a betegségének a fejlődését. A pszichoterápiát folytassa és próbálja használni az ott tanultakat. Szorongásos rosszullétek alatt próbáljon lazítani, relaxáljon, hagyja, hogy mihamarabb elmúljanak a tünetek. Táplálkozzon és mozogjon rendszeresen, illetve oldja meg a konfliktusokat az életében.

Orvosszakértő 2012. 06. 20. | 23:21
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close