Depresszió

A depresszió népbetegségnek számít, a népesség minimum öt százalékát érinti. A betegség súlyosságát tekintve különböző lehet, van, aki ki sem tud kelni az ágyból, más az alapvető feladatait még el tudja végezni, de jóval kisebb hatásfokon.

A depresszió felismerése nem egyszerű, hiszen a környezet sokszor lustaságként, akaratgyengeségként tükrözi vissza a páciens állapotát, amely további szorongáshoz vezet.

De miről ismerhetjük fel, ha nekünk vagy az egyik családtagunknak nem csak múló rosszkedve van? Íme három tünet, amelyet egyenként sem szabad figyelmen kívül hagyni, de együttvéve érdemes komolyan elgondolkozni a depresszió lehetőségén.

Depresszió tünetei

Tartós levertség

Fontos, hogy a depresszió nem múló rosszkedv, hanem heteken át tartó levert állapot, amely a környezet változásai ellenére sem változik, sőt, a beteg úgy érzi, soha többé nem lesz jó kedve. Lehet konkrét ok nélküli, de előfordulhat az is, hogy valamilyen nagyobb trauma (haláleset, karrier kudarca, szakítás, baleset, betegség) következtében valakinél depresszió alakul ki. Érdekesség, hogy valószínűleg minden embernek van életében legalább egy-kettő (általában külső ok miatti) depressziós időszaka, csak nem ismeri fel.

Fokozott önbizalomhiány

A levert állapottal párhuzamosan a beteg önértékelése is negatív irányban változik. Úgy érzi, mindenre képtelen, korábbi sikereit a szerencsének tudja be, jövőképe sötét és ingatag. Ezzel párhuzamosan valóban csökken a teljesítménye, amely újabb önrontó spirált eredményez, amelyből nehéz kiszállni. Ezalatt főleg az étkezési és alvási szokások megváltozását kell érteni.

A szokások megváltozása történhet bármilyen irányba, a lényeg, hogy általában szélsőséges méreteket ölt. A páciens ilyenkor vagy túleszi magát, vagy alig eszik; vagy nagyon rosszul alszik, vagy tíz-tizenkét óra alvás mellett is folyton kimerült.

Ajánlott cikkeink e témában: mániás depresszió, szezonális depresszió


close