Szociális fóbia

A szociális fóbia (társas fóbia; szociális szorongásos zavar) egy olyan pszichiátriai betegség, mely során a páciens tartós és irracionális félelmet, szorongást érez társas helyzetekben vagy nyilvános szereplés alatt.

A korábban neurózisnak tartott betegség az emberek átlagosan 10 százalékát érinti életük során. Általában valamilyen pszichés fejlődési zavar áll mögötte, ami miatt az önkép sérült.

A betegség öröklődhet, vagy kialakulhat hosszú hónapokig, akár évig tartó időszak alatt is. Ha nem kezelik nemcsak tartóssá válik, de további betegségek megjelenésének esélyét is fokozza: agorafóbia, generalizált szorongás szindróma, kényszerbetegség, alkoholizmus vagy akár depresszió is kialakulhat. A kutatások azt mutatják, hogy a szociális fóbia kialakulása serdülőknél a legvalószínűbb: a betegek 95 százalékánál jelenik meg húsz éves koruk előtt.

Magas bizonytalanság

A szociális fóbiában szenvedő egyén, emberek között nagyon bizonytalannak érzi magát, retteg attól, hogy kínos helyzetbe fog kerülni. Legtöbbször a nyilvános beszédtől és a közös étkezéstől való iszony formájában jelentkezik.

A páciens úgy érzi, hogy mindenki őt figyeli, és minden reakciója jól észrevehető: arcpír, gyors szívverés jelentkezik, remeg, izzad, szédül, a szája kiszárad, hideg vagy meleg hőhullámok érik – a valóságban csak ritkán láthatók a tünetek. A beteg fantáziájában eltorzítja az egész helyzetet, és jellemzően úgy gondolja, csakis ő kerülhet ilyen kínos szituációba, és ezeket a gyötrelmeket egyedül ő éli át. Mindennapjai pszichésen kimerítik, főleg ha emberek között kell lennie.

A szociális fóbia tünetei, kezelése

Számos specifikus megnyilvánulása létezik, ilyen például a nyilvános mosdó használatától való félelem, a bemutatkozás, a telefonálás, az elpirulás, az izzadás, a megszólítás, a másokkal történő beszélgetés, látogatók fogadása, a mások általi megítélés, mások előtti írás, a felelés, a vizsgázás.

A szorongás mértéke kiterjedhet az orvossal való találkozásra is, így nehezítve a kezelést. Gyógyszeres kezeléssel és kognitív viselkedésterápiával hatékonyan gyógyítható.

További cikkünk erről a témáról: Fóbiák


close