Stressz és emésztési zavarok

A stressz minden szervrendszerünkre hatást gyakorol. Ezek közül kiemelendő az emésztőszervrendszer, mely fokozottan érzékeny a stresszre.

A következő cikkben a stressz emésztőszervrendszerre gyakorolt hatásairól olvashat.

A stressz és a gyomortáji/felhasi panaszok

A stressz sokszor okoz gyomortájéki fájdalmat, emellett refluxbetegség kialakulására, a funkcionális diszpepsziára hajlamosít, mely a felhasi fájdalom, a puffadás, diszkomfort, korai teltségérzet, émelygés kialakulását jelenti. A stressz hatására jelentkezhet émelygés, vagy akár hányás is.

A stresszes szituációkban kialakuló émelygés már gyermekkorban is jellegzetes lehet, amikor is az iskolai számonkérések előtt a gyermekeknél hányinger, hányás jelentkezhet. Ez sok esetben felesleges kivizsgálásokat von maga után.

A stressz és az irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma kialakulásában fokozott szerepe van a stressznek. A stressz hatására jelentkezhet a hasi fájdalom, mely sok esetben görcsös jellegű; de a székelés után enyhülő fájdalom is jellemző lehet. Az irritábilis bél szindróma jelentkezhet hasmenéssel és székrekedéssel is.

A betegség kezelésében fontos szerepe van az étkezésnek: javasolt étkezési naplót vezetni, melyben a beteg a tüneteket is rögzíti, így könnyen kiszűrhető, mely ételek okoznak panaszokat. A székrekedésben szenvedőknek javasolt sok rostot és folyadékot fogyasztani, a hasmenéses panaszokat észlelőknek pedig a rostbevitel mérséklése tanácsos, és emellett az egyszerű szénhidrátok fogyasztását is csökkenteni kell.

Ezek mellett a tüneti kezelés is fontos szerepet kap: például hashajtók, hasmenés elleni szerek, görcsoldók alkalmazásával enyhíthetők a tünetek. A betegség egyértelműen összefügg a stresszel, így a stresszkezelő módszerek, a relaxációs technikák sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Stressz és bélflóra

A stressz hatására felborul a bélflóra egyensúlya, ennek következtében kialakulhat hasi fájdalom, haspuffadás, hasmenés, hasi diszkomfort-érzés.

A bélflórában élő lactobacillusok és bifidobaktériumok fontos szerepet töltenek be a bélflóra egészségének megőrzésében: távol tartják a betegséget okozó egyéb baktériumokat, gombákat, emellett vitaminokat is termelnek, és az immunrendszer működéséhez is hozzájárulnak. Panaszok esetén javasolt a stresszkezelő módszerek mellett probiotikum-kúrát is alkalmazni.


close