Stressz és immunológiai kórképek

Az immunológiai kórképekkel kapcsolatos ismereteink egyre inkább bővülnek. A múlt század második fele óta számos kutatás történt az immunológia területén, számos hipotézis nyert napvilágot, és a megelőzés, kezelés is egyre hatékonyabb lett.

A cikkünk a stressz és az immunológiai kórképek közötti kapcsolatot mutatja be.

Az immunológiai kórképek úgynevezett multifaktoriális kórképek, azaz számos tényező együttes teljesülése szükséges ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Fontos a genetikai adottság, a környezeti hatások, ezek közül kiemelendő a napfény szerepe, egyes mikrobiológiai ágensek, gyógyszerek hatása, az étkezés, a hormonális hatások, illetve végül, de nem utolsó sorban a stressz szerepe sem elhanyagolható.

Az immunológiai kórképek típusai

Az immunológiai kórképeket megkülönböztethetjük aszerint, hogy az immunrendszer túlzott működéséről vagy alulműködéséről van-e szó. Az immunrendszer fokozott működése mutatható ki az autoimmun és az allergiás kórképekben. Az autoimmun kórképek lefolyása sok esetben nem egyenletes, hanem változó súlyosságú időszakok váltják egymást. Az autoimmun kórképek közé tartozik például a szisztémás lupus erythematosus, a modern elméletek szerint a pikkelysömör is, a colitis ulcerosa, a csalánkiütés autoimmun formája, a sclerosis multiplex, stb.

Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a tünetek rosszabbodását vagy a betegség fellángolását nagyban befolyásolja a stressz. Egyes esetekben előfordul az is, hogy a betegség egy stresszes életszituációban (például hozzátartozó betegsége, munkahelyi stresszes időszak, vizsgaidőszak) jelentkezik először, ilyenkor értelemszerűen nemcsak a stressz okozza a betegséget, hanem a stressz lobbantja fel a tüneteket, de ehhez a többi faktor jelenlétére is szükség van, úgy is fogalmazhatunk, hogy a stressz teszi fel az i-re a pontot az ilyen esetekben.

A stressz kezelése

A stressz kezelése nagyon fontos: az életminőséget is alapvetően javítja, ha megtanuljuk kezelni a stresszt. A stressz kezelésében segíthetnek egyes gyógynövények, stresszkezelő relaxációs technikák, az autogén tréning és egyes gyógyszerek.

A stressz nemcsak immunológiai kórképek kiváltó oka lehet, hanem szorongásos kórképek melegágya is lehet. Maga a krónikus betegség is gyakran társul szorongásos kórképekkel, hangulatzavarokkal, ezért ilyen esetekben az immunológus és a pszichiáter, pszichológus együttműködése szükséges a kezelést illetően.


close