Kényszerbetegség

A kényszerbetegség a kényszergondolatokkal és/vagy kényszercselekedetekkel járó, az egyén életét jelentősen megnehezítő állapot.

A kényszerbetegség (más néven obcesszív-kompulzív zavar, OCD), lényege, hogy újra és újra jelentkező kellemetlen, szenvedést, szorongást okozó képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen.

A kényszergondolatok olyan gondolatok, szavak, képek, melyek ellenállhatatlanul törnek be a beteg tudatába, s ezeket a betegek a személyiségüktől teljesen idegennek éreznek, soha nem követnék el, de maga a gondolat mégis erős szorongást kelt.

Szorongás fertőzéstől

A leggyakoribb kényszergondolat a fertőzés (kézfogástól, tárgyak megérintésétől), agresszivitás (például attól szorong, hogy közeli hozzátartozónak, gyermekének, szeretett személynek ártani fog, obszcén cselekedet elkövetésére irányuló ellenállhatatlan vágy), bizonytalanság (nem okozott-e balesetet vagy bajt), illetve szimmetriával, pontossággal kapcsolatos kényszergondolatok.

A szorongás csökkentésének vagy a félelmet keltő helyzet vagy esemény elkerülésének eszköze a kényszercselekedet. Ilyen például a kényszeres, napi akár több száz kézmosás, a normálison jóval túlmutató rendrakás, különféle ellenőrzések, számolás, amit súlyos esetben a beteg olyan sokszor végez el egy nap, hogy az már kitölti ideje nagy részét, így akár munkájában, normális életvitelében is akadályozhatja. A betegek többsége azonban ugyanúgy él, mint mások, csak ez sokkal több energiájukba kerül.

Kényszerbetegség gyakorisága

A kényszerbetegség gyakori kórkép, a lakosság nagyjából 3 százalékát érinti. A betegek többségénél az intelligencia normális tartományban található, a betegség jelentkezése független a kultúrától, vallástól, társadalmi illetve gazdasági helyzettől.

A kényszerbetegség kezelésére leggyakrabban kétféle módszert alkalmaznak, a gyógyszeres kezelést és a pszichoterápiát, a legjobb eredmény a két módszer együttes alkalmazásával érhető el. A terápiákra nem reagáló betegek esetében akár idegsebészeti beavatkozás is szóba jöhet.

Ajánlott cikkeink ebben a témában: A kényszerbetegség tünetei, A kényszerbetegség kezelése


close