Stressz a munkahelyen

A stressz sajnos a civilizált világ velejárója, számos stresszes tényezővel találkozunk akár a bevásárlásnál, akár a közlekedésben, akár a családban, de talán a legtöbb stresszforrás a munkahelyünkön ér minket.

A következőkben a munkahelyi stressz következményeiről és a stressz kezeléséről olvashat.

A stressz tünetei

A stressz rövid ideig inspirál, fokozza a teljesítményt, de hosszú távon rontja a teljesítőképességünket, gyengíti az immunrendszer működését. Hatására csökken az ingerküszöb, és kifejezett szervi tünetek jelentkezhetnek. A szervi tünetek igen változatosak lehetnek, előfordulhatnak kardiológiai, emésztőszervi panaszok, izomremegés, fejfájás, hajhullás, bőrpanaszok, mozgásszervi problémák, felerősödhetnek egyes alapbetegségek tünetei, mint például autoimmun betegségek, pikkelysömör, acne, gyulladásos bélbetegségek, szorongásos kórképek stb.

A stressz kezelése

Alapvetően azt kell tisztázni magunkban, hogy a fontossági sorrend hogyan alakul életünkben. A család, a munka és az egészég hármasa egyformán fontos, ezért a munka javára ne billenjen el a mérleg nyelve. A feladatairól rendszeresen írjon listát, és jelezze a prioritásokat. Ha egymásnak ellentmondó információkat kap, mindig kérdezzen vissza, melyet tanácsos írásban végezni. A határidőket előre tisztázza, ha túlterheltnek vagy kevéssé megbecsültnek érzi magát, próbálja meg jelezni. A munkahelyen jól ossza be idejét, mindig szakítson időt a rendes étkezésre. Érdemes rendszeresen mozognia, mert a sport a stressz levezetésében is segít. A munkahelyi körülményeket – ha van rá lehetősége – próbálja meg kedvére valóan rendezni.

Ha ülő munkát végez, az asztalán néhány fotó szeretteiről, a közös emlékekről segít emlékeznie arra, hogy milyen pozitívumok vannak az életében. Legyen széke kényelmes, érdemes olyan párnát választani, amin csak egyenes háttal tud ülni. Ez segít megelőzni a mozgásszervi panaszok, fejfájás kialakulását, melyeket a stressz tovább súlyosbít. Óránként nyújtózkodjon, sétáljon egy kicsit, folyamatosan figyeljen oda a folyadék-bevitelre – lehetőleg szénsavmentes víz formájában pótolja a szükséges folyadékot. Ha kávézik, akkor minden csésze kávé után plusz egy pohár víz elfogyasztása javasolt.

Amennyiben ezek a praktikák nem segítenek, akkor végezzen speciális légzőgyakorlatokat, vagy próbálja ki egyes gyógynövény alapú szorongásoldók hatását. Érdemes először alacsony dózissal kezdeni, majd fokozatosan emelje, ha szükséges.

Dr. Csuth Ágnes


close