Iskolai stressz

Az iskolai stressz a stressz egyik gyakori formája, mely a kisiskolás korosztálytól kezdve érinti a gyerekeket, egészen a felsőoktatási tanulmányokig.

A következő cikkben az iskolai stressz jeleiről olvashat, és néhány érdekes tanulmány eredményét is bemutatjuk.

Az iskolai stresszjelei

A stressz sokszor nyilvánvaló: a gyermek panaszkodik róla, hogy feszült, nem eszik rendesen, hányingere van, hasfájásról számol be. Megfigyelések is igazolják, hogy a bizonyítványosztások időszakában a hasfájás miatt felvett gyermekek száma a klinikákon, kórházakban magasabb; szervi okot nem is sikerül az esetek nagy részében igazolni.

Érdekes a hányinger jelentkezése. Szintén megfigyeléseken alapul, hogy a jól teljesítő gyermekek, akik azért szoronganak, hogy aznap is jó teljesítményt nyújtsanak, általában reggel panaszkodnak hányingerről, míg a gyengébb teljesítményt nyújtó társaiknál inkább délután jelentkezik a tünet, mikor a szülőnek be kell számolni az aznapi teljesítményekről. Szintén a stressz jele lehet a körömrágás, a szájon lévő vagy a körömágy mentén lévő bőr tépkedése.

A stressz és a visszatérő fájdalom

Egy 2008-as amerikai tanulmány a gyermekkori visszatérő hasi fájdalmak jelentkezését vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a stressznek kitett gyermekek (stresszes beszélgetés, stresszes feladatok segítségével hozták létre a stresszes szituációkat) esetében a stresszes feladat után alacsonyabb volt a gyermekek fájdalomtűrő képessége, de nem volt különbség a fájdalomküszöböt és az intenzitást illetően.

A fájdalom jelentkezését coldpressor teszttel vizsgálták, mely a kezek és az alkar 10 Celsius fok körüli hőmérsékletű vízbe tételét jelenti.

A stressz és az alvási szokások

A stressz erősen kihat az alvási szokásokra, pedig a fejlődésben lévő korosztálynál a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás a fejlődéshez szükséges feltételek egyike. Egy brazíliaitanulmány(2) igazolta, hogy szignifikánsan többször fordul elő alvásprobléma a stresszes középiskolai diákok között, mint nem stresszes társaiknál.

A tanulmány 160 középiskolai diák bevonásával készült;a résztvevők 65 százaléka lány volt, életkoruk 15 és 18 év között mozgott, a szakértők az elemzéshez a Pittsburgh SleepQuality Indexet alkalmazták. Az eredmények szerint a stresszes diákok 76 százalékánál jelentkeztek alvásproblémák. Ezzel szemben azoknál, akik nem számoltak be jelentős stresszről, 54 százalék esetében bukkant fel alvásprobléma.


close