Stresszoldás sporttal

A sport, a rendszeres mozgás fiziológiai hatásaival mindenki tisztában van, a lelki egészséggel kapcsolatos összefüggések azonban nem egyértelműek. Pedig a testi, fizikai megterhelés semlegesíti a szervezet stresszre adott válaszreakcióit, ezzel csökkenti a stressz okozta ártalmakat és növeli a stressztűrő képességet.

Azon kívül, hogy a mozgás az egész testre pozitív hatással van, számos összefüggés bizonyítja a stresszcsökkentő hatását is.

Kezdjük az endorfinnal. A rendszeresen sportolóknak nem kell magyarázni, mi az az endorfin: ez az agyban termelődő neurotranszmitter (ingerület-átvivő) csökkenti a fájdalomérzetet a testben, örömöt, akár euforikus élményt is képes kiváltani. Nem véletlenül nevezik öröm- vagy boldogsághormonnak. Leginkább a hosszú távú, aerob sportok fokozzák az endorfintermelést: a futás, úszás, gyaloglás, tenisz, kardió edzés.

Egy óra mozgás a stressz ellen

Egy óra közepesen intenzív mozgás után elfelejtjük a nap során felgyűlt problémákat, a levezetett feszültséggel együtt növekszik az energiaszintünk, nő az optimizmusunk, és sokkal könnyebben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és a tisztánlátásunkat. A rendszeres mozgás (és a hatására termelődő endorfin) erősíti az önbizalmat, csökkenti a depresszió és a nyugtalanság tüneteit. Ezen felül elősegíti az alvást – amelyet a stressz és a hangulatzavarok megnehezítenek. Ezek a hatások együttesen csökkentik a feszültséget.

Boksz a stressz ellen

Jó választás lehet stresszoldásra a boksz, amelynek kardió része kellőképpen elfáraszt, és némi endorfin is felszabadul, továbbá kitűnő feszültség- és stresszoldó módszer a bokszzsák püfölése. Valamilyen csapatsport érdemes választania annak, akinek hiányos társas kapcsolatai is stresszforrást jelentenek. Az edzések és a meccsek megfelelő testmozgás mellett összekovácsolják a csapattagokat, társaságot jelentenek a konkrét sporttevékenységen túl is.

Jóga a stressz ellen

A különböző testgyakorlások között különleges helyet foglal el a jóga. Művelői szerint a leghatékonyabb stresszoldó módszer, mert erősíti és rugalmasabbá teszi a testet, ellazítja, megnyugtatja a lelket, fokozza a szellemi tudatosságot és koncentrálóképességet.


close