Stressz leküzdése

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

A párommal van olyan jellegű probléma, különösen, mikor idegeskedik - gondolok itt például egy veszekedésre, vagy munkahelyi problémákra - tudtán kívül kaparja az ujjait.
Már közel 9 éve együtt vagyunk. Mikor megismertem rendszeresen csinálta ezt az ujjkaparást, mire én többször felhívtam rá a figyelmét, mondtam neki rengetegszer, hogy ne csinálja, figyeljen rá.
1-2 év alatt eljutottunk egy olyan szintig, hogy alapvetően leszokott róla, de néha még mindig előjön (megfigyelésem alapján a stresszes időszakkor), azaz a mai napig is havonta legalább egyszer előfordul.
Szegénynek az ujjai mellé már kis bőrkeményedés is nőtt, amit ha lekapar, akkor vérzik is, majd később besebesedik és ez nem túl esztétikus látvány és nem is gondolom egészségesnek.
Én már úgy érzem mindent megpróbáltam ennek a problémának az leküzdésere, kéz krémeket, rendkívül sok odafigyelést, de már sajnos tanácstalan vagyok, mert ez az undok dolog csak nem marad abba.

Ebben kérném a szíves segítségét, hogy adjon nekem javaslatot, hogy mi tévő legyek, mivel próbálkozzunk, hogy ez a rossz szokás megszűnjön.

2011. 05. 18. | 00:17

Kedves Kérdező!
Az ujjkaparás a stressz gyakori tünete. Mindannyian máshogy vezetjük le a feszültséget, van, aki a száját harapdálja, van, aki elmegy küzdősportot űzni, van, aki pedig dohányzik. Ez mind-mind a belső lelki feszültség levezetésének módja. Van, hogy valamilyen egészségesebb formában szabadulunk meg a minket érő napi stressztől (futás, sport, relaxálás), és van, amikor kevésbé egészséges formában (ujjkaparás, dohányzás). Ilyenkor két dolgot is tehetünk. Megtaláljuk azokat a dolgokat, amik a stresszért felelősek, és ezeken változtatunk (munkahelyváltás, fokozottabb önérvényesítés, konfliktusok felvállalása, és hasonlók), illetve más, hatékonyabb és egészségesebb feszültséglevezőt módot sajátítunk el (futás, aktív sport, küzdősport kifejezetten hatékony). Ami fontos, hogy amíg a körülmények változatlanok (veszekedések, munkahelyi problémák), és nincsen más hatékony mód az indulatok levezetésére, addig minden nemű leszoktatási kísérlet eredménytelen lehet, vagy csak rövidtávú eredményeket hoz. Így a krémek alkalmazása előtt én a fenti ötletek kipróbálását javaslom!
Minden jót kívánok!

Orvosszakértő 2011. 05. 19. | 13:01
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close