Szorongás kezelése

A szorongás kezelésének 2 főbb irányzata elterjedt. A vizsgálati módszerekről, a gyógyszeres kezelésről, valamint a különböző terápiákról olvashat az alábbiakban.

Hogyan állapítható meg a betegség?

A generalizált szorongásos betegség diagnózis felállításához az orvos egy fizikális vizsgálatot végez el, majd pszichológiai vizsgálattal zárja ki a szorongásos betegségek egyéb formáit és a szervi (organikus) betegségeket. A pszichológiai vizsgálat során ki kell töltenie a betegnek egy kérdőívet.

Bizonyos adatok szerint az USA-ban 40 millió ember szenved szorongási rendellenességben. Úgy becsüljük, nálunk sem jobb a helyzet, különösen, hogy a magyar nép ismert a pesszimizmusáról.

Hogyan kezelhető a szorongás?

Két alapvető kezelési irányzat ismert, a gyógyszeres, valamint a pszichoterápiás kezelés, melyeket lehet együtt, illetve külön-külön is alkalmazni.

A szorongás gyógyszeres kezelése

A vérnyomást csökkentő béta-blokkolók

A beteg szíve a béta-blokkolóktól lassabban működik, kevesebb vért lök ki, illetve csökken az ereinek ellenállása is. A szív működése így könnyebbé válik. Ezzel megelőzhető egy későbbi szívinfarktus. A fentebb említett hatásai miatt a béta-blokkolók segíthetnek leküzdeni a szorongásos panaszokat, de természetesen a tünetek kezelésének eltérő módszereit szintén alkalmazni kell.

Szorongáscsökkentő gyógyszerek

Szorongásoldók a benzodiazepinek. Már egy-másfél óra alatt enyhítik a szorongást, pár hétnél tovább tartó alkalmazásuk azonban függőséget okozhat. Ezt a gyógyszert csak rövid ideig írják fel.

Antidepresszánsok

Az agyi idegsejtek közötti neurotransmitterek szintjén hatnak ezek a készítmények. Az antidepresszánsok általában hatásosak. Hatásukat 2-3 héten belül fejtik ki.

Terápiás módszerek a szorongás kezelésére

  • Relaxáció.
  • Légzéstechnika elsajátítása.
  • A gondolkodás átstrukturálása.
  • A félelmek és egyéb érzések megfogalmazása.
  • Pszichoterápia: a kognitív viselkedésterápia azt vizsgálja, hogy a pszichés problémát a gondolkodás milyen torzulása eredményezi.
  • A kombinált terápia.

Az életünk természetes velejárója a stressz, ezért nem az a cél, hogy megszűnjön, hanem azt kell megtanulnunk, hogyan élhetünk együtt vele úgy, hogy ne menjünk tönkre. Ne okozzon szív- és keringési zavarokat, gyomor- és bélrendszeri betegségeket, és ne eredményezze a zsír- és cukorháztartás felborulását.


close